Noul şef al CSM, hotărât să scape România de monitorizare

Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a declarat, vineri, că prioritatea Consiliului şi a sistemului judiciar românesc este de a "scăpa" de monitorizarea CE în 2009, adăugând că vrea să mobilizeze în acest sens instanţele, parchetele, DNA şi Ministerul Justiţiei.

20 afișări
Imaginea articolului Noul şef al CSM, hotărât să scape România de monitorizare

Noul şef al CSM, hotărât să scape România de monitorizare (Imagine: Mediafax Foto)

Virgil Andreieş a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că direcţiile propuse în numele Consiliului au mai multe coordonate majore: consolidarea independenţei justiţiei, îndeplinirea condiţionalităţilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, întărirea independenţei procurorilor şi judecătorilor şi cooperarea şi parteneriatul cu organele statului, asigurarea participării magistraţilor, unificarea practicii judiciare, apărarea statutului magistratului.

"Va exista un element de continuitate, aspectele bune din timpul mandatului lui Bărbulescu le vom continua. Prioritatea numărul unu este Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Vreau să mobilizez instanţele, parchetele, DNA şi Ministerul Justiţiei pentru a ne concerta eforturile pentru a scăpa de monitorizare în 2009. Vom începe cu o analiză a activităţii realizată de Consiliu, creşterea eficienţei şi responsabilizării membrilor Consiliului pentru creşterea eficienţei actului de justiţie. Aprobarea celor patru coduri, pregătirea profesională continuă sunt alte priorităţi. În urma adoptării celor patru coduri trebuie să reînvăţăm Dreptul", a precizat Andreieş.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că instituţia a făcut eforturi în 2008 pentru ca observaţiile negative ale Raportul CE din vara anului trecut, privind reforma justiţiei, să fie înlăturate.

Şeful statului a declarat, la şedinţa de bilanţ a CSM pe 2008, că unul dintre obiectivele principale pentru anul 2009 este ridicarea monitorizării României de către Comisia Europeană în domeniul justiţiei.

El a precizat că România trebuie să convingă, în perspectiva raportului din iulie din 2009, că nu mai trebuie monitorizată pe justiţie.

Potrivit şefului statului, este "impresionant" faptul că un corp intelectual de elită, numeros, cum este cel al magistraţilor, nu reuşeşte să ajungă la un standard minim cerut de statutul de membru al UE, spre a preveni riscuri pentru România. "Cred că este inadmisibil", a spus Băsescu în acest context, menţionând că a făcut aceeaşi apreciere şi la bilanţul din ianuarie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici