Nu ne vaccinăm, nu ne relaxăm. Greu cu informarea şi vaccinarea, în rural. Cazul unei comune din Olt

  • Premierul Cîţu promite că de la 1 iunie vom avea parte de mai multă libertate
  • Eliminarea restricţiilor e condiţionată de atingerea targetului de 5 milioane persoane vaccinate la 1 iunie
  • Până acum, puţin peste 4 milioane de români au primit cel puţin o doză de vaccin
1046 afișări
Imaginea articolului Nu ne vaccinăm, nu ne relaxăm. Greu cu informarea şi vaccinarea, în rural. Cazul unei comune din Olt

FOTO Arhivă Mediafaxfoto: Persoane asteapta la rand pentru a fi vaccinate impotriva virusului SARS-COV-2, la Caminul Cultural din Comuna Bistret, jud. Dolj

Cel puţin un milion de persoane ar trebui să se vaccineze în următoarele două săptămâni pentru ca, de la 1 iunie, să mai scăpăm de unele restricţii. Vaccinarea populaţiei din mediul rural ar putea fi soluţia pentru a atinge ţinta propusă de guvern, spune medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

„În localităţile mai mici, implicarea directă a liderilor de opinie locali dar bineînţeles şi a autorităţilor locale e condiţia succesului, singura posibilitate şi în paralel trebuie să existe chiar din uşă în uşă, să ştiţi că asta este soluţia pe care au găsit-o în alte ţări. Trebuie să te duci din poartă în poartă, din uşă în uşă, încât să lămureşti omul şi dacă se poate să-l vaccinezi chiar la domiciliu lui”, a afirmat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Doar că, la ţară, vaccinarea merge greu sau deloc. În comuna Vişina Nouă, din judeţul Olt, de exemplu, nu există nici măcar un medic de familie. S-a îmbolnăvit la începutul pandemiei, iar alt medic e greu de adus în localitate, spune viceprimarul. Aşa că, pe cei aproximativ 1800 de locuitori nu prea are nici cine-i îndruma să se vaccineze. Fiecare s-a documentat de unde a putut şi a luat o decizie.

„Am suficiente informaţii, de pe internet, dar încă nu m-am hotărât să mă vaccinez”, spune o localnică care refuză vaccinarea.

Un alt localnic al comunei Vişina Nouă din Olt afirmă că s-a vaccinat când a venit din Spania.

„Reporter: Şi părinţii ce spun?

Localnic: Nu vor. Maică-mea are astm şi-i e frică.”

“Ar fi important să le spună un medic, dar cum ştiţi, în mediul rural, este puţin mai greu.(…)Vrem să organizăm prin sat câţiva oameni să întrebăm lumea care vrea să se vaccineze şi să facem o listă ca după aceea să facem o solicitare la prefectură, în urma listei, să ne trimită o caravană.”, a menţionat Marius Jianu, viceprimarul comunei Vişina Nouă.

Săptămâna viitoare, în comunele învecinate localităţii Vişina Nouă, va ajunge o echipă mobilă, spune Florin Homorean, prefectul judeţului Olt. El susţine că deja, în mai multe localităţi din judeţ, au ajuns echipele mobile care vaccinează populaţia, însă cererea este destul de mică.

“În general, se vaccinează, în medie, 60 persoane pe zi. Avem şi localităţi în care numărul de vaccinuri este mai redus de 60, dar avem şi localităţi în care numărul de vaccinări e mai mare de 60.( …) Avem organizate 5 echipe mobile care se deplasează în mediul rural, în 15 localităţi.”, a menţionat Florin Homorean, prefectul de Olt.

Nici acolo unde sunt medici de familie vaccinarea populaţiei din mediul rural nu a luat avânt. Puţin peste 1400 de medici vaccinează, în toată ţara, iar în cabinetele din sate, doar 44% dintre ei. Medicii de familie din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Timiş, Dolj şi Bihor au vaccinat cei mai mulţi pacienţi de la ţară. Targetul guvernului, pentru a ridica din restricţii, este de 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iunie, şi 6 milioane până la finalul lunii iunie. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici