O absolventă cu media 10 la Bac refuză banii de la Guvern. Mesajul ei pentru Orban şi apelul adresat premianţilor: „Sunteţi pe cale să fiţi folosiţi”

Antonia Pup, o tânără din Timişoara, care a obţinut media 10 la Bacalaureat a anunţat, vineri, că nu va primi banii de la Guvern şi îi transmite premierului să scoată din sărăcie elevii, să facă centre de excelenţă, să aducă profesori buni în mediul rural şi atunci educaţia va fi performantă.

1488 afișări
Imaginea articolului O absolventă cu media 10 la Bac refuză banii de la Guvern. Mesajul ei pentru Orban şi apelul adresat premianţilor: „Sunteţi pe cale să fiţi folosiţi”

FOTO: Facebook Antonia Pup

După ce Guvernul a adoptat hotărârea de Guvern şi a anunţat că va premia absolvenţii de liceu care au obţinut la Bacalaureat media 10, Antonia Pup, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, a anunţat că ea nu va primi banii de la Guvern, deşi ar fi printre cei care ar urma să fie premiaţi.

„Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: <ce vei face cu ăia 30 de milioane de la Guvern?>, <mergi la Untold pe gratis?>. Untold nu se mai ţine, iar despre bani pot să vă spun următorul lucru: nu îi iau. Orban, tine-ţi banii că eu nu am nevoie de ei. Nici dacă m-ar da afară banii din casă nu aş putea accepta <momeala> de 3.000 de lei de la Guvernul României oferită tuturor elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din acest an şcolar”, spune Antonia pe Facebook.

Aceasta acuză faptul că hotărâre de guvern, aprobată joi, a fost „chiar cu câteva ore înainte de începerea campaniei electorale”, ca o „coincidenţă” şi vine după ce, în aceeaşi săptămână, preşedintele Klaus Iohannis a spus ca nu e o problemă că elevii nu vor primi măşti.

„(Vine – n.r.) în aceeaşi săptămână în care profesorii au fost minţiţi cu privire la creşterile salariale, în aceeaşi săptămână în care elevii au fost anunţaţi de un reprezentant de la nivel guvernamental că dispozitivele electronice nu vor ajunge înainte de începerea şcolii, pentru că achiziţia pe care noi am solicitat-o încă din martie este tergiversată”, spune tânăra care a terminat Colegiul Naţional Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara.

Deşi i s-a spus că premiul este dreptul ei, câştigat, Antonia afirmă că în Statutul Elevului nu apare un astfel de drept, „de a accepta să fii tranzacţionat de un Guvern care a călcat în picioare principii fundamentale ale Şcolii, precum egalitatea de şanse şi calitatea”.

„Vreţi performanţă? Scoateţi elevii acestei Românii din sărăcie şi faceţi centre de excelenţă, aduceţi profesori buni în mediul rural, creşteţi bursele de performanţă nu doar atunci când folosiţi asta drept un laitmotiv electoral. Bacul este un examen de certificare a competenţelor, în niciun caz un concurs cu premii, iar orice acţiune privind promovarea acestuia drept un concurs nu face decât să perpetueze un model toxic în şcoala românească şi să adâncească faliile dintre noi”, a mai scris Antonia Pup.

Tânăra face un apel către toţi ceilalţi absolvenţi cu media 10 să nu accepte banii de la Guvern.

„Gândiţi-vă că sunteţi pe cale să fiţi pozaţi şi folosiţi de aceeaşi oameni care au închis ochii atunci când 900.000 de elevi au întrerupt şcoala online din cauza sărăciei. Gândiţi-vă, înainte să-l acceptaţi, că refuzarea acestui fals premiu poate să fie oportunitatea noastră de a distruge acest cerc vicios al educaţiei româneşti. Că în vremuri de criză, avem nevoie mai mult decât oricând de solidaritate. Că dacă avem un drept pe care trebuie să ni-l apărăm cu orice preţ, este vorba de dreptul la educaţie. Nemijlocit. Fără a fi tranzacţionat”, a mai spus Antonia Pup.

Peste 1.200 de elevi care au încheiat examenele naţionale, respectiv Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, cu media 10 vor primi stimulente financiare pentru performanţa de a avea „10 pe linie”, anunţă, joi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC). Potrivit hotărârii adoptate în şedinţa de Guvern, cuantumul acordat fiecărui elev cu media generală 10 la Evaluarea Naţională este de 1.000 de lei, în timp ce fiecare absolvent de liceu va primi 3.000 de lei pentru performanţa de a finaliza examenul cu „10 pe linie”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici