O fostă colegă de facultate cu Putin se îndreaptă spre cârma Curţii Supreme

O fostă colegă de clasă cu preşedintele rus Vladimir Putin este singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Curţii Supreme a Federaţiei.

620 afișări
Imaginea articolului O fostă colegă de facultate cu Putin se îndreaptă spre cârma Curţii Supreme

O fostă colegă de facultate a lui Putin se îndreaptă spre cârma Curţii Supreme

Colegiul Judecătorilor de Înaltă Calificare a recomandat-o pe Irina Podnosova, în prezent vicepreşedinte al Curţii Supreme, drept candidat la preşedinţia celei mai înalte instanţe din ţară.

Acest lucru a fost anunţat de şeful Colegiului, Nikolai Timoşin, după cum a relatat presa rusă. Decizia a fost unanimă.

Potrivit materialelor prezentate la şedinţa Colegiului Judecătorilor, Podnosova - membru al justiţiei de peste 48 de ani - este un „jurist de înaltă calificare, cu calităţi profesionale şi morale adecvate pentru a lucra ca preşedinte al Curţii Supreme”.

Preşedintele interimar al Curţii Supreme, Piotr Serkov, şi preşedintele Consiliului Judecătorilor din Rusia, Viktor Momotov, şi-au exprimat sprijinul pentru Podnosova.

Concursul pentru ocuparea postului de preşedinte al Curţii Supreme a fost anunţat pe 1 martie, după decesul, din cauze medicale, a preşedintelui Viacheslav Lebedev, pe 23 februarie.

„Toată lumea înţelege cine este în spatele ei”

Podnosova a fost singura care a aplicat pentru acest post. Consiliul Federaţiei, Senatul Rusiei, numeşte preşedintele Curţii Supreme pentru un mandat de şase ani, la recomandarea preşedintelui, cu acordul Consiliului Judecătorilor cu înaltă calificare.

Potrivit site-ului Curţii Supreme, Podnosova a absolvit Universitatea de Stat din Leningrad Jdanov cu o diplomă în Drept în promoţia 1970-1975 şi a intrat în Justiţie în 1990, ca judecător al Tribunalului Districtual Luga din regiunea Leningrad.

Podnosova a fost numită vicepreşedinte al Curţii Supreme a Rusiei şi preşedinte al Camerei Judiciare pentru Litigii Economice în iunie 2020. Este membră a Prezidiului Curţii Supreme.

ONG-ul Transparency International, care monitorizează corupţia în întreaga lume, a subliniat că Podnosva este o fostă colegă de clasă cu Putin: au studiat împreună la aceeaşi facultate de Drept din Leningrad şi au absolvit în acelaşi an.

Anterior, ziarul Kommersant scria că Podnosva „este considerată o persoană foarte influentă, deoarece toată lumea înţelege cine este în spatele ei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici