Oprescu cere sprijin la Budapesta pentru canalul Dunăre-Bucureşti

Primarul general, Sorin Oprescu, a cerut sprijin specialiştilor maghiari de la Budapesta pentru dezvoltarea zonei metropolitane a Capitalei şi amenajarea canalului Dunare - Bucureşti, precum şi pentru construirea unei biserici ortodoxe române în capitala Ungariei.

413 afișări
Imaginea articolului Oprescu cere sprijin la Budapesta pentru canalul Dunăre-Bucureşti

Sorin Oprescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Primarul general, Sorin Oprescu, se află la Budapesta pentru o o vizită oficială de două zile, la invitaţia omologului său, Istvan Tarlos.

Oprescu a vizitat lucrările la noua linie de metrou, care va traversa Dunărea pe o distanţă de 400 de metri şi care va avea în total o lungime de aproximativ 13 kilometri. Totodată, edilul a cerut sprijin specialiştilor maghiari pentru dezvoltarea zonei metropolitane a Bucureştiului şi pentru amenajarea canalului Dunare - Bucureşti.

Cei doi primari au discutat şi despre situaţia staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina şi a celei similare acesteia, aflată la Budapesta, despre reducerea consumului de energie termică prin reabilitarea blocurilor, precum şi despre proiecte de mediu, precum cel al "acoperişurilor verzi", despre gestionarea colectării selective a deşeurilor, prin stimularea separării la sursă.

De asemenea, Sorin Oprescu a discutat cu István Tarlós despre construirea unei biserici ortodoxe române în capitala Ungariei. "Problema cultelor este de asemenea foarte importantă şi luăm în considerare foarte serios solicitarea episcopului Siluan care, împreună cu ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, ne-a explicat dorinţa comunităţii ortodoxe române de a avea la Budapesta o biserică românească", a declarat primarul Budapestei, István Tarlós, referindu-se la cele câteva locaţii identificate de municipalitate ca posibile amplasamente.

Primarul general şi-a exprimat optimismul privind acest demers, amintind de întâlnirile avute la nivelul Parlamentului şi Guvernului maghiar.

Pe de altă parte, Oprescu a participat la vernisajul expozitiei "Istoric şi prezent în monumentalistica Bucureştiului", eveniment organizat la Palatul Gerbeaud, din centrul Budapestei, de către Primaria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic şi a participat si la Gala Festivă de decernare a premiilor pentru Personalitatea Culturala ungară a Anului, la invitaţia preşedintelui Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, premiu decernat de ICR, filiala Budapesta. La sfârşitul întâlnirii, Oprescu a semnat în Cartea de onoare a oraşului Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici