Oprescu: Complexul de servicii sociale OMINIS va oferi servicii pentru 300 de persoane în fiecare zi - FOTO

Sorin Oprescu a vizitat, miercuri, Complexul de servicii sociale de zi "OMINIS - din grijă pentru oameni", de serviciile căruia vor beneficia, potrivit edilului, 300 de persoane pe zi şi care va cuprinde o creşă, o grădiniţă, un centru de zi pentru vârstnici, dar şi cantină şi spălătorie socială.

1181 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Complexul de servicii sociale OMINIS va oferi servicii pentru 300 de persoane în fiecare zi - FOTO

Oprescu: Complexul de servicii sociale OMINIS va oferi servicii pentru 300 de persoane în fiecare zi (Imagine: Primăria Municipiului Bucureşti)

"Sunt bucuros că am reuşit, într-un an, să transformăm un spaţiu insalubru, un adevărat focar de infecţie, într-un complex integrat de servicii sociale, pe care să îl redăm comunităţii. Este pentru prima dată când reunim sub acelaşi acoperiş o multitudine de servicii destinate protecţiei categoriilor sociale vulnerabile, respectiv copii, bătrâni şi persoane cu handicap", a declarat primarul general al Capitalei, care a explicat că în cadrul complexului vor funcţiona mai multe centre, cu diferite funcţionalităţii.

Astfel, vor deveni funcţionale o creşă şi o grădiniţă, un afterschool, un centru de formare profesională, un centru de zi pentru adolescenţii cu tulburări de spectru autist, dar şi o cantină, o spălătorie socială şi un alt centru de zi, pentru copii cu dizabilităţi.

"În cadrul acestui complex, se va amenaja şi un centru de zi pentru persoanele vârstnice, unde bătrânii care nu pot fi lăsaţi singuri acasă pe timpul zilei vor putea fi aduşi dimineaţa aici de către aparţinători şi luaţi seara. În acest centru, vârstnicii vor beneficia de asistenţă medicală primară, trei mese pe zi şi diverse activităţi de socializare, precum şi activităţi în aer liber. Ne dorim sa redăm demnitatea acestor oameni, pentru că este foarte important să nu ne uităm bătrânii", a mai arătat primarul general.

Potrivit edilului Capitalei, complexul de servicii sociale este finalizat în proporţie de 90 la sută, în prezent fiind executate finisajele interioare.

Complexul, aflat pe strada Turnu Măgurele din sectorul 4, se întinde pe o suprafaţă de 3.800 de metri pătraţi, în care este inclusă şi curtea interioară.

În zona subsolului au fost amenajate culoare, spaţii pentru depozitare şi instalaţii tehnice necesare funcţionării complexului.

La parter sunt amenajate spaţiile necesare administraţiei, respectiv un birou de informare, vestiarele şi grupurile sanitare, dar şi cantina socială (cu bucătărie rece şi caldă, oficiu creşă, depozite frigorifice, consumabile şi vestiare), magazinul social, creşa şi spălătoria socială, centru de zi pentru persoane vârstnice, afterschool-ul şi cabinetele medicale (oftalmologisc şi stomatologic), frizeria- coafor şi centrul de formare profesională.

Centrul de formare profesională pentru angajaţii din sistemul de asistenţă socială şi categoriile defavorizate va avea o capacitate de 28 de cursanţi pentru fiecare grupă. În cadrul acestui centru vor fi organizate cursuri gratuite de specializare şi calificare organizate de Direcţia de Asistenţă Socială a municipalităţii, pentru a veni in sprijinul celor care doresc să se perfecţioneze în domeniul de asistenţă socială sau să lucreze ca florari, decoratori, peisagişti, îngrijitori de copii. Anual, vor putea fi calificate 500 de persoane.

Centrul de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii cu vârste până la 3 ani va avea o capacitate de 40 de locuri.

Centrul de zi pentru copiii cu vârste între 4 şi 7 ani va avea o capacitate de 30 de locuri va funcţiona ca o grădiniţă cu program scurt şi program prelungit.

Un alt centru, cu o capacitate de 20 de locuri, va fi destinat adolescenţilor cu tulburări de spectru autist.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi va avea o capacitate de 23 de locuri şi va oferi servicii copiilor care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi înscrişi în sistemul public de învăţământ.

Centru de zi pentru persoane vârstnice, prima iniţiativă de acest fel a Primăriei Capitalei, are o capacitate de 18 locuri.

Totodată, vor fi amenajate o bibliotecă şi un punct de comunicare informatică, dotat cu calculatoare şi internet.

În interiorul complexului va funcţiona şi o spălătorie socială cu o capacitate de zece maşini de spălat şi zece uscătoare destinate categoriilor defavorizate care nu dispun de infrastructura casnică necesară, dar şi o cantină socială, în care vor putea mânca zilnic 120 de persoane. Cantina va fi destinată copiilor şi adulţilor care nu realizează venituri timp de 90 de zile consecutiv.

În cadrul complexului va funcţiona un magazin caritabil care va reprezenta un concept unic în România, prin care persoanele fără posibilităţi materiale pot obţine diverse produse alimentare şi nealimentare, provenite din donaţii, în schimbul prestării unor ore de voluntariat în cadrul complexului OMINIS.

Potrivit municipalităţii, dotarea şi operaţionalizarea complexului vor fi suportate din bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti şi va costa aproximativ 67.000 de lei.

Clădirea are subsol şi parter, fiind în proprietatea municipalităţii şi în administrarea Admnistraţia Fondului Imobiliar. În această clădire, construită în perioada 1960-1965, a funcţionat până în jurul anului 2000 un complex comercial, dupa care imobilul a fost abandonat, fiind vandalizat şi incendiat de mai multe ori. În aceste condiţii, iniţial s-au executat lucrări de salubrizare, igienizare şi închidere a complexului printr-o acţiune de amploare, având ca scop securizarea zonei.

Lucările la complexul OMINIS au început în 2013 şi au avut în vedere reproiectarea clădirii, pentru activităţi de protecţie socială. Valoarea acestor lucrări a fost de 4.886.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici