Oprescu: Crearea Zonei Metropolitane Bucureşti e binevenită, dar fără guvernator

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, la Parlament, că eventuala înfiinţare a postului de guvernator al Zonei Metropolitane Bucureşti cu atribuţii superioare primarului încalcă principiul electivităţii funcţiei conducătorului administraţiei publice.

75 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Crearea Zonei Metropolitane Bucureşti e binevenită, dar fără guvernator

Oprescu: Crearea Zonei Metropolitane Bucureşti e binevenită, dar fără guvernator (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a declarat, la sesiunea de deschidere a reuniunii Comisiei pentru mediu, agricultură, probleme locale şi regionale a Delegaţiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, că ideea "creării Zonei Metropolitane Bucureşti este binevenită".

"E o idee ce aduce un concept nou şi salutar privitor la organizarea şi funcţionarea administrativă a Capitalei. Principiul care stă la baza conceptului de metropolitanism este acela de a crea o nouă formă de guvernare la nivel local în scopul de a valorifica maxim resursele de pe teritoriul zonei metropolitane, de a dezvolta în mod echilibrat unităţile administrativ-teritoriale componente şi de a reforma procesul de guvernare locală în sine", a susţinut Sorin Oprescu.

Pe de altă parte, Oprescu a subliniat că nu ar fi de dorit existenţa "unor principii străine" de legea admnistraţiei publice prin înfiinţarea unor instituţii noi, precizând că înfiinţarea postului de "guvernator al Zonei Metropolitane Bucureşti cu atribuţii superioare primarului încalcă principiul autonomiei locale".

"Ar fi de nedorit existenţa într-o viitoare reglementare a zonei metropolitane a unor principii străine de spiritul şi litera legii administraţiei publice locale şi chiar a Constituţiei, prin înfiinţarea unor instituţii ale căror atribuţii încalcă principiul autonomiei publice locale. Un exemplu ar putea fi înfiinţarea postului de guvernator al Zonei Metropolitane, prin decizia primului-ministru, cu atribuţii net superioare celor ale primarului general. Se încalcă în acest mod principiul electivităţii funcţiei de conducător al administraţiei publice a Municipiului Bucureşti", a afirmat Sorin Oprescu.

El a menţionat că un alt exemplu de nedorit ar fi "prevederea unui buget propriu al Zonei Metropolitane Bucureşti, compus din virarea cotei de cel puţin 1% din veniturile proprii ale unităţilor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ori menţinerea unui aşa-numit domeniu privat al Zonei Metropolitane".

"Aşadar, consider că este absolut binevenită înfiinţarea unei Zone Metropolitane Bucureşti, ca o asociaţie de dezvoltare comunitară pe bază de parteneriat, menită să creeze premisele dezvoltării serviciilor publice de interese metropolitane şi de atragere a fondurilor pentru finanţarea utilităţilor publice şi a infrastructurii, model ce a fost ales de zonele metropolitane Constanţa, Cluj, Iaşi, Oradea sau Arad", a conchis Sorin Oprescu.

Un proiect de lege al PDL privind înfiinţarea Zonei Metropolitane Bucureşti, care prevedea şi funcţia de guvernator al acesteia, ca reprezentant al Guvernului, a fost depus la Parlament în aprilie 2009, însă a fost retras de către iniţiatori după aproximativ două săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici