Oprescu: Dacă Guvernul nu găseşte o soluţie, voi refuza plata penalităţilor RADET către ELCEN

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, marţi că până la găsirea unei soluţii efective de reeşalonare a penalităţilor datorate de RADET către ELCEN, va refuza semnarea acestor plăţi.

16 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Dacă Guvernul nu găseşte o soluţie, voi refuza plata penalităţilor RADET către ELCEN

Oprescu: Dacă Guvernul nu găseşte o soluţie, voi refuza plata penalităţilor RADET către ELCEN (Imagine: Mediafax Foto)

"Datoriile RADET către ELCEN sunt de 13.000 de miliarde de lei vechi, din care 8.000 de miliarde de lei sunt penalizări. Dacă nu se va lua o hotărâre dreaptă pentru soluţionarea acestei situaţii, vom continua să plătim nerecunoscând aceste datorii", a spus primarul Sorin Oprescu.

Potrivit primarului Capitalei, Ordonanţa Guvernului din 2005 este "total nedreaptă", pentru că prevede ca în 15 zile municipalitatea să achite facturile de utilităţi.

Oprescu a arătat că subvenţia acordată de stat pentru plata utilităţilor vine mult mai târziu, fiind astfel depăşite cele 15 zile prevăzute de ordonanţă.

"Până în momentul în care Guvernul nu va trimite pe hârtie modul de reeşalonare al datoriilor, nu voi mai achita penalităţile către RADET", a precizat primarul general.

Edilul şef al Capitalei a mai arătat că negocierea datoriei istorice a RADET către ELCEN moştenită din 1995 este un alt subiect pe care Executivul trebuie să îl aibă în vedere.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a solicitat Ministerului Finanţelor să înceapă "îndată" negocierile cu Primăria Capitalei (PMB) privind condiţiile în care RADET va rambursa ELCEN datoriile restante, în sumă totală de 13.000 miliarde de lei vechi.

El a precizat că datoria propriu-zisă este de 5.000 de miliarde de lei vechi, la care se adaugă penalităţi în sumă de 8.000 de miliarde de lei vechi.

Premierul Tăriceanu a anunţat, luni, după o discuţie cu primarul general Sorin Oprescu, că se încearcă găsirea unei formule cu Ministerul Finanţelor pentru a se negocia penalităţile, astfel încât să se asigure bucureştenilor fără probleme condiţiile de încălzire pe timp de iarnă, dar şi ca operatorul să îşi recupereze sumele pe care le are de încasat.

Tăriceanu a spus că se discută posibilitatea unei eşalonări a plăţilor pentru o perioadă de un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici