Oprescu despre declaraţiile ISC: Sunt primarul bestial care face totul legal

Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a reafirmat, duminică, faptul că declaraţiile reprezentanţilor ISC privind Pasajul Basarab nu fac altceva decât să sperie populaţia şi le-a recomandat acestora "să pună mâna pe carte ca să cunoască legea", spunând că el "este primarul bestial care face totul legal".

1082 afișări
Imaginea articolului Oprescu despre declaraţiile ISC: Sunt primarul bestial care face totul legal

Oprescu despre declaraţiile ISC: Sunt primarul bestial care face totul legal (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"S-ar putea să mă supere rău de tot. Să mă lase, să pună mâna pe carte, să cunoască legea. Le spun că sunt primarul bestial care face totul legal", a declarat Sorin Oprescu, la centrul de monitorizare a traficului, unde a mers să vadă cum se circulă pe Pasajul Basarab, deschis traficului auto începând de duminică, la ora 6.00.

Oprescu a subliniat că Pasajul Basarab este foarte sigur.

"Bag mâna în foc, este sută la sută bun. Ar trebuie să fie cineva nebun să dea drumul la pod şi să nu fie bun, să aibă ceva la cap", a adăugat Oprescu.

Pasajul Basarab a fost deschis duminică traficului auto, la ora 6.00, când a fost permisă traversarea, mai mulţi şoferi aşteptând la coadă pentru a fi printre primii care trec podul.

Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) au spus că Pasajul Basarab nu poate fi pus în funcţiune pentru că nu s-a făcut recepţia finală. Aceştia susţin că Primăria Capitalei nu a comunicat Inspectoratului de Stat în Construcţii încheierea lucrărilor la Pasajul Basarab, deschis sâmbătă pentru vizitare, iar de duminică şi pentru traficul auto, iar recepţia investiţiei este condiţionată de un raport de evaluare tehnică solicitat de ISC proiectantului structurii de rezistenţă a pasajului.

"Până la această dată Primăria Municipiului Bucureşti nu a comunicat Inspectoratului de Stat în Construcţii încheierea lucrărilor la obiectivului de investiţii", a declarat pentru MEDIAFAX Iulia Gheorghe, purtător de cuvânt al ISC, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Pe de altă parte, Gheorghe a spus că ISC a cerut joi proiectantului structurii de rezistenţă un raport de evaluare tehnică a lucrării, care să fie transmis ISC şi PMB până la 30 iunie, concluziile documentului urmând să condiţioneze efectuarea recepţiei.

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au declarat pentru MEDIAFAX că dacă nu sunt respectate prevederile legale referitoare la disciplina în construcţii, ISC poate sesiza Prefectura, care poate decide acţionarea în instanţă a Primăriei Capitalei.

Şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, susţine, într-o postare pe blogul personal, că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se comportă "ca orice aşa-zis şmecher de România care crede că poate construi orice, oricum fără ca pe el legea să-l afecteze".

"În ziua în care Sorin Oprescu inaugurează cu fanfară Pasajul Basarab, o macara s-a prăbuşit peste trei maşini şi gardul unei benzinării pe Şoseaua Mihai Bravu. Doar o minune a făcut să nu se petreacă o tragedie acolo. Şantierul cu pricina era pornit de primarul general pentru construirea pasajului Şoseaua Mihai Bravu - Calea Văcăreştilor. Dar tot în stilul de-acum binecunoscut al primarului: fără respectarea procedurilor legale. Inexistenţa unui Plan de Urbanism Zonal, care să fie în prealabil aprobat de CGMB, a făcut ca pe 10 iunie Tribunalul Bucureşti să anuleze două autorizaţii de construcţie emise consecutiv de Oprescu, în ciuda somării pe care i-au adresat-o atât Prefectul Capitalei, cât şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, la chiar lucrarea unde s-a petrecut accidentul", scrie Elena Udrea pe blog.

Ea menţionează că Inspectoratul de Stat în Construcţii, atunci când a spus că nu poate să dea drumul la trafic pe Podul Basarab, nu a făcut-o pentru că dorea PDL Bucureşti să blocheze inaugurarea, ci pentru că nu s-a făcut procesul de recepţie finală a lucrării.

"Orice român nu poate să-şi utilizeze construcţia până nu face procesul de recepţie finală a lucrării. Oprescu se crede însă mai presus de lege", continuă Udrea.

Potrivit liderului PDL, "cel mai probabil", nu există vreo problemă la Pasajul Basarab şi nu trebuie să se creeze panică în rândul bucureştenilor. "Dar asta nu înseamnă că nu trebuie respectată legea, că ea nu se aplică şi Municipalităţii. Din astfel de abuzuri, din astfel de forţări ale bunului-simţ pot apărea tragedii. Macaraua prăbuşită pe Mihai Bravu este un semnal de alarmă pe care Municipalitatea îl primeşte pentru a ţine cont de lege", conchide Udrea.

Primăria Capitalei a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare.

Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti de renume în domeniu din România şi Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia le-au înaintat către Comisie. "În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare", arată Primăria Capitalei.

Municipalitatea susţine că în Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţie aprobat prin HG 273/1994, cu modificarile ulterioare, la articolul 3 se arată că recepţia lucrărilor de construcţii de orice categorie se realizează în două etape: recepţia la terminarea lucrărilor şi recepţia finală, la expirarea perioadei de garanţie.

Potrivit articolul 8, alineatul 2, "reprezentanţii proiectantului şi ai ISC nu pot face parte din Comisia de recepţie, aceştia având calitatea de invitat, numai la cele două faze de recepţie, a precizat Primăria Capitalei.

"Recepţia finală este convocată de investitor în cel mult 15 zile după expirarea perioadei de garanţie. Perioada de garanţie este cea prevăzută în contract", potrivit municipalităţii.

Procesul verbal de punere în folosinţă şi dare în exploatare a Pasajului Basarab s-a făcut în baza articolului 31 din acelaşi Regulament, care nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentanţii ISC. În acest articol se precizează că "procesul verbal de predare-primire încheiat în aceste condiţii nu este un proces-verbal de recepţie pentru partea de lucrare în cauză, dar investitorul poate cere înscrierea în procesul verbal de recepţie, întocmit la terminarea lucrării în întregime a tuturor viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzatoare", a precizat Primăria Capitalei.

"În consecinta, reprezentanţii ISC demonstrează încă o dată că nu cunosc legislaţia, regulamentele şi normativele care stau la baza activităţii lor de zi cu zi", a adăugat sursa citată.

Municipalitatea mai arată că, potrivit legislaţiei în domeniul construcţiilor din România, "una din cele mai restrictive din Europa", ISC participă, pe parcursul lucrării, la toate fazele determinante pe care aceştia le aleg din programul de asigurare a calităţii.

"Deşi reprezentanţii ISC au participat, în aceste conditii, la peste 80 de faze alese de ei înşişi, pentru această fază aceştia nu şi-au exprimat dorinţa de a participa. La toate fazele determinante din program la care au participat, alături de ceilalţi specialişti, inspectorii ISC au constatat în totalitate calitatea corespunzătoare a lucrărilor, neexistand nicio observaţie în legatură cu cele verificate", se mai arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Totodată, municipalitatea precizează că documentele în integralitatea lor pot fi oricând verificate de către toate instituţiile abilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici