OUG pentru ca pacienţii care apelează la clinici private să plătească mai puţin

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care pacienţii care apelează la clinici private să plătească mai puţin, respectiv doar diferenţa dintre tariful practicat de acel furnizor şi tariful decontat de Casa Naţională de Sănătate (CNAS).

992 afișări
Imaginea articolului OUG pentru ca pacienţii care apelează la clinici private să plătească mai puţin

Dăncilă, promisiune: OUG pentru ca pacienţii care apelează la clinici private să plătească mai puţin

„Adoptăm în şedinţa de astăzi un proiect prin care asigurăm drepturile pacienţilor care aleg serviciile oferite de clinici private. Prin completarea legislaţiei reglementăm faptul că persoanele asigurate care apelează la servicii medicale oferite de clinici private vor plăti numai diferenţa dintre tariful practicat de acel furnizor şi tariful decontat de CNAS. De asemenea ne asigurăm că pacienţii vor fi informaţi corect în prealabil, cu privire la costul serviciilor medicale fiind evidenţiate separat sumele decontate de către stat şi cele plătite din fondul proprii. Astfel persoana asigurată va cunoaşte din timp costurile unei intervenţii sau ale unui tratament”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că pacienţii se pot adresa furnizorilor care nu percep contribuţii personale sau aplică un cost mai mic.

„ În cazul în care nu are posibilitatea plăţii contribuţiei personale se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contribuţie personală sau aplică un cost mai mic pentru acelaşi tip de servicii. Ministerul Sănătăţii a finalizat acest proiect de act normativ după consultări cu asociaţiile pacienţilor şi furnizorii privaţi de servicii medicale”, a conchis Dăncilă.

Potrvit OUG pentru completarea art.230 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: „Prin modificările propuse prin acest proiect se creează cadrul legal de reglementare a contribuţiei personale suportată direct de către asiguraţi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic, faţă de tarifele suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate. Contribuţia personală se va plăti pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurată, plata acesteia urmând a fi efectuată funcţie de opţiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat. Astfel, propunerea vizează, pe de o parte, faptul că pentru unele servicii, acordate de furnizorii privaţi, nu va fi plătită contribuţie personală iar, pe de altă parte, este opţiunea asiguratului în ceea ce priveşte alegerea furnizorului de servicii medicale şi, implicit, plata contribuţiei personale” se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Actul normativ prevede că persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi, pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate şi furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuţie personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici