OUG plagiatelor, modificată: Diploma de doctor nu mai are efecte juridice doar după o hotărâre definitivă

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, reexaminarea Legii pentru aprobarea OUG 4/2016, ca urmare a Deciziei CCR, stabilind că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, după pronunţarea unei hotărâri definitive a unei instanţe judecătoreşti şi renunţând la amendamentele aduse de aleşi.

888 afișări
Imaginea articolului OUG plagiatelor, modificată: Diploma de doctor nu mai are efecte juridice doar după o hotărâre definitivă

OUG plagiatelor, modificată: Diploma de doctor nu mai are efecte juridice după o hotărâre definitivă

"Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, după pronunţarea unei hotărâri definitive a unei instanţe judecătoreşti", potrivit Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.624 din 26 octombrie 2016.

Plenul a respins şi amendamentele aduse de OUG de către parlamentari, pentru punerea de acord cu D.C.C. nr. 624/2016, revenindu-se astfel la forma iniţială a OUG 4.

Modificările aduse la OUG nr. 4/2016, dată de ministrul Educaţiei Adrian Curaj - care prevedea iniţial că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului - au fost aduse de deputaţii din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Deputaţii au adoptat, în aprile 2016, mai multe amendamente aduse OUG nr. 4/2016, eliminând din rândul sancţiunilor dispuse în caz de plagiat retragerea calităţii de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare, retrogradarea şi desfacerea contractului de muncă.

La data de 6 iunie 2016, Preşedintele României a cerut Parlamentului, în conformitate cu prevederile art. 77 alin. (2) din Constituţia României, republicată, reexaminarea Legii, considerând că aceasta nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate, la momentul emiterii ordonanţei, în analiză la CNATDCU şi nici a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

În urma dezbaterii, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a propus Plenului Camerei Deputaţilor adoptarea în parte a solicitărilor din Cererea de reexaminare şi adoptarea Legii pentru aprobarea OUG nr.4/2016.

Senatul a adoptat Legea în şedinţa din 10 octombrie 2016, iar aceasta a fost transmisă la promulgare în data de 13 octombrie 2016.

În data de 17 octombrie 2016, Guvernul României a transmis Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate cu privire la Legea pentru aprobarea OUG 4.

Tot în data de 17 octombrie 2016, 26 de senatori PNL au formulat o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016

Prin Decizia nr. 624 din 26 octombrie 2016, Curtea Constituţională a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate formulate de un număr de 26 senatori ai Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi de Guvernul României şi a constat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 este neconstituţională în ansamblul său.

Potrivit prevederilor art. 147 alin. (2) din Constituţia României, republicată, în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Reexaminarea Legii pentru aprobarea OUG nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale a fost adoptată cu 251 voturi “pentru” şi 19 abţineri.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici