Pacienţi condamnaţi la mizerie: Saloane supraaglomerate, murdărie şi mâncare servită pe hol la un spital de psihiatrie

Inspectorii Avocatului Poporului au găsit la spitalul de psihiatrie Palazu Mare din Constanţa saloane supraaglomerate, murdărie, instalaţii sanitare nefuncţionale. Pacienţii nu au o sală de mese şi mănâncă pe hol sau în camere.

696 afișări
Imaginea articolului Pacienţi condamnaţi la mizerie: Saloane supraaglomerate, murdărie şi mâncare servită pe hol la un spital de psihiatrie

Pacienţi condamnaţi la mizerie: Saloane supraaglomerate, murdărie şi mâncare servită pe hol la un spital de psihiatrie

La Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare din Constanţa pacienţii mănâncă în camere pentru că nu au o sală de mese, saloanele sunt supraaglomerate, igiena este precară, iar instalaţiile sanitare nu funcţionează corespunzător. Acestea sunt doar câteva din concluziile unui raport publicat de Instituţia Avocatului Poporului privind situaţia respectării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie din România.

Raportul scoate la iveală situaţia îngrijorătoare din secţia de psihiatrie Palazu Mare, aflată în subordinea Spitalului Judeţean Constanţa. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat controale în mai multe spitale de psihiatrie din ţară în urma tragediei de la Săpoca, unde un bărbat cu boli psihice a atacat cu un stativ 13 pacienţi, 6 dintre aceştia murind în urma incidentului.

Inspectorii precizează că în secţia de la Palazu Mare condiţiile de cazare sunt improprii atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical şi auxiliar şi că normele legale nu sunt respectate. Raportul subliniază că toate neajunsurile pot fi remediate doar printr-o acţiune fermă a conducerii Spitalului Judeţean Constanţa sau prin mutarea efectivă a secţiei într-o altă clădire: „Ancheta a relevat că în această secţie de psihiatrie condiţiile de cazare sunt necorespunzătoare pentru pacienţi şi pentru personalul medical, întrucât nu respectă normele legale în vigoare, neajunsurile putând fi remediate numai printr-o acţiune fermă a conducerii spitalului sau prin relocarea secţiei într-o clădire corespunzătoare”.

Ancheta Avocatului Poporului a scos la iveală imaginea dezastrului de la Palazu Mare, care a fost surprinsă de altfel în câteva fotografii ajunse în spaţiul public în luna septembrie: saloane supraaglomerate, igienă precară, toalete comune, instalaţii sanitare nefuncţionale.

„Saloanele pacienţilor erau supraaglomerate, în unele saloane spaţiul de deplasare dintre paturi fiind foarte limitat. Starea de igienă din saloane era necorespunzătoare, pereţii necesitând zugrăvire. Grupurile sanitare comune erau insuficiente raportat la numărul pacienţilor, instalaţiile sanitare nu funcţionau corespunzător şi nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi (...) Nu există nicio sală de mese, pacienţii fiind nevoiţi să mănânce în saloane sau pe holurile secţiei unde au fost instalate câteva mese şi scaune, condiţiile fiind însă improprii. În clădirea actuală existau probleme cu infiltraţiile în saloane, din cauza acoperişului deteriorat şi nu exista linoleum, nici în saloane, nici pe coridor”, au constatat inspectorii în urma anchetei.

Totodată, acelaşi raport arată şi că reprezentanţii secţiei de psihiatrie au făcut numeroase solicitări către conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostul Andrei” Constanţa, instituţie în subordinea căreia se află, prin care a fost solicitată insistent reabilitarea clădirii în care funcţionează secţia: „Din investigaţiile desfăşurate la Secţia Exterioară de Psihiatrie Palazu Mare, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, a rezultat că au fost făcute numeroase solicitări, adresate conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Aceste cereri vizau refacerea integrală a acoperişului sectorului în care sunt cazaţi pacienţii şi a pavilionului administrativ; extinderea şi recompartimentarea clădirii Secţiei Exterioare de Psihiatrie Palazu Mare, în vederea creării circuitelor şi asigurării spaţiilor obligatorii”.

În numeroasele referate de necesitate, conducerea secţiei de psihiatrie de la Palazu Mare explica faptul că igienizarea şi zugrăvirea clădirii sunt două investiţii „imperios necesare” pentru traiul pacienţilor.

Totodată, conducerea a mai explicat inspectorilor Avocatului Poporului care au făcut ancheta la Palazu Mare că unul dintre obstacolele cele mai mari cu care se confruntă este birocraţia excesivă: „Reprezentanţilor instituţiei Avocatul Poporului le-au fost puse la dispoziţie o serie de referate de necesitate, majoritatea întocmite în cursul anului 2019, prin care fuseseră semnalate, ca fiind imperios necesare: zugrăvirea saloanelor şi igienizarea întregii secţii de psihiatrie; asfaltarea aleii de acces până la clădirea secţiei şi a parcării, în vederea eliminării riscului răsturnării tărgilor, cu pacienţii asiguraţi în chingi; refacerea acoperişului mai multor corpuri de clădire, precum şi a iluminatului extern. Medicii prezenţi la momentul desfăşurării anchetei ne-au mai semnalat ca fiind un neajuns aspectele birocratice, faptul că sunt foarte multe formulare de semnat, iar pacienţii internaţi pe această secţie, având în vedere specificul bolii, devin suspicioşi în privinţa multitudinii de formulare pe care trebuie să le semneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
psihiatrie,
probleme,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici