Pacienţii cu talasemie reclamă lipsa sângelui şi sincope în tratament

Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră reclamă lipsa sângelui pentru trasfuzii începând de la sfârşitul lunii aprilie, în unele cazuri întârzierile fiind şi de zece zile, a declarat Radu Gănescu, preşedintele organizaţiei.

150 afișări
Imaginea articolului Pacienţii cu talasemie reclamă lipsa sângelui şi sincope în tratament

Pacienţii cu talasemie reclamă lipsa sângelui şi sincope în tratament (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am avut săptămânile trecute 14 - 15 pacienţi pe zi care au avut nevoie de transfuzii. În 27 aprilie au apărut sincope în realizarea transfuziilor, întrucât de la centrul de hematologie ni s-a spus că nu mai este sânge. Fiecare zi în care bolnavii nu pot face tratament crează dezechilibre, iar necesarul de sânge devine tot mai mare, după reprogramarea celor care nu au primit sânge pentru transfuzii'', a explicat Gănescu, vineri, la o conferinţă, la care au fost prezenţi şi mai mulţi pacienţi.

Un tânăr, Florin, a declarat la rândul lui că a fost programat la transfuie în 29 aprilie, dar a fost amânat o săptămână. "M-au amânat o săptămână pentru că nu au avut sânge. Nu este prima dată. Este foarte greu", a spus Florin.

Niculina Voicu are un băiat în vârstă de 14 ani care suferă de talasemie de la vârsta de cinci ani.

"Nu a fost sânge, vă spun cinistit. Viaţa copilului nostru depinde de transfuzii. Nu ne jucăm. Copilul a fost amânat nouă zile, acum trebuie să-l internez pentru că are hemoglobina 6. Atunci când ne-au spus că nu au sânge soţul a mers cu 11 colegi să doneze, era în 4 mai. În 5 mai i-au făcut trasfuzia. Copilul nu a mai putut merge la şcoală, pentru că i-a fost foarte rău", a spus mama copilului.

Ea a adăugat că şi vineri i s-a spus la Centrul de Transfuzii că nu e sânge.

"În fiecare an, în ziua de 8 mai este aniversată Ziua Internaţională a Pacienţilor cu Talasemie. O zi a speranţei şi a unităţii, o zi în care pacienţii doresc să arate în ciuda bolii că sunt oameni normali.
Din păcate, astăzi, aniversarea este mai tristă din cauza lipsei de sânge cu care se confruntă pacienţii cu talasemie majoră, dar şi a faptului că încă nu a fost găsită o soluţie pentru tratamentul lor într-un centru modern şi performant. Suntem nevoiţi să tragem un semnal de alarmă în privinţa lipsei de sânge cu care ne confruntăm. Sângele este vital pentru pacienţii cu talasemie majoră, iar în lipsa lui suntem neputincioşi. Avem nevoie de sânge, iar supravieţuirea noastră depinde de acest lucru", a declarat Radu Gănescu, care este şi preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

El a mai spus că pacienţii cu talasemie nu vor să fie neputincioşi, ci vor "dreptul la o viaţă normală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici