Pacienţii vor avea acces la toate decontările făcute de CNAS în numele lor. Proiectul, adoptat în Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege prin care cei care benficiază de asigurare de sănătate să aibă acces la toate decontările făcute în numele lor de către Casa Naţională de Asiguări de Sănătate pe anul precedent.

1139 afişări
Imaginea articolului Pacienţii vor avea acces la toate decontările făcute de CNAS în numele lor. Proiectul, adoptat în Parlament

Pacienţii vor avea acces la decontările făcute de CNAS în numele lor. Proiectul, adoptat în Parlament

Astfel, pacienţii ar putea avea acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul.

"La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora", arată proiectul de act normativ.

Lista cu decontările de care a benficiat asiguratul va putea fi accesată şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului.

Iniţiatorul proiectului, deputatul USR Tudor Pop, susţinerea că actul normativ "deschide un front de luptă" împotriva corupţiei din sistemul de asigurări de sănătate.

"Astăzi USR a mai făcut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sănătate: respect şi mai multă putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguraţilor de a verifica ce anume şi cât se decontează de către CNAS în numele lor. Pe 29 noiembrie 2017 am depus alături de Dan Barna şi Cristian Ghinea, o propunere legislativă care deschide un front de luptă impotriva coruptiei din sistemul de asigurari de sanatate, oferind asiguraţilor acces la absolut toate cheltuielile decontate in numele lor", a scris deputatul USR, miercuri, pe Facebook.

"Practic, fiecare asigurat să poată suprapune raportul de cheltuieli de la CNAS peste serviciile medicale oferite în realitate - ceea ce în alte democraţii e o banalitate. Astfel, asiguraţii vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor şi pot reclama posibile fraude făcute în numele lor. Înainte de această iniţiativă, accesul era foarte greoi şi extrem de limitat, asiguraţii primind rapoarte, şi acelea foarte întârziate, doar pentru serviciile medicale oferite".

Pop mai susţine că "zeci de milioane de lei" se duc în "buzunarele Mafiei din Sănătate".

"Cu votul de azi acceptăm, în sfârşit, faptul că avem o problemă uriaşă cu decontările fictive. Şi cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate şi nu pe îngrijirea pacienţilor. Mi-aş fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opţiunea ca fiecare asigurat să primească şi o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, aşa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari şi incapacitatea administrativă de a face acest lucru", a mai transmis politicianul.

Proiectul a fost respins de Senat, însă deoarece Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz, legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici