Parcurile sau grădinile zoologice nu-şi mai pot schimba destinaţia

Executivul a decis, prin completarea unei ordonanţe, să interzică schimbarea destinaţiei terenurilor pe care, prin documentaţiile de urbanism, există spaţii verzi, grădini zoologice sau botanice sau parcuri dendrologice, indiferent de regimul lor juridic, a informat, marţi, Ministerul Mediului.

133 afișări
Imaginea articolului Parcurile sau grădinile zoologice nu-şi mai pot schimba destinaţia

Parcurile sau grădinile zoologice nu-şi mai pot schimba destinaţia

Într-un comunicat al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) se precizează că amendamentele aduse ordonanţei de urgenţă care reglementează protecţia mediului în România sunt menite să stopeze speculaţiile imobiliare cu terenurile grădinilor sau parcurilor de acest fel.

"Sperăm ca prin promovarea acestor amendamente să punem punct speculaţiilor imobiliare dezvoltate în jurul terenurilor amenajate ca grădini zoologice, a căror destinaţie nu mai poate fi schimbată acum decât în cazul transformării grădinilor zoologice în grădini botanice sau spaţii verzi,", susţine Lucia Ana Varga, secretar de stat în MMDD, citată în comunicat.

Schimbarea destinaţiei acestor terenuri devine, după ultimele modificări ale actului normativ, infracţiune. În plus, obligaţia de a nu schimba regimul terenurilor pe care se află astfel de parcuri revine, potrivit amendamentelor recent adoptate, atât persoanelor fizice şi juridice, cât şi autorităţilor publice locale. În cazul în care ele nu sunt respectate, cei care au încălcat legea vor fi obligaţi să aducă terenul la starea iniţială pe cheltuiala proprie.

În ultimii ani, MMDD a explicat în repetate rânduri că, raportat la anii '90, suprafaţa spaţiilor verzi din România s-a înjumătăţit.

În urma scandalului din 2007 legat de închiderea grădinii zoologice din Bucureşti, MMDD a cerut tuturor autorităţilor locale din ţară care deţin grădini zoologice să-i transmită documentele necesare pentru finanţarea extinderii şi modernizării acestora, mai ales având în vedere că parcurile zoo în care nu se vor face extinderi şi modernizări, pentru conformarea la standardele UE, riscă să fie închise.

"Dorim să sprijinim autorităţile locale în realizarea de investiţii pentru extinderea şi modernizarea grădinilor zoologice din România, acestea fiind puncte de atracţie turistică şi având o importanţă educativă deosebită atât pentru copii cât şi pentru adulţi", a mai spus Varga, citată în documentul MMDD.

În prezent, în România există 41 de grădini zoologice, din care 32 de grădini zoologice propriu-zise, şase acvarii publice, un delfinariu şi trei terarii. Din numărul total de grădini zoologice, 28 sunt în proprietatea autorităţilor publice locale, iar 13 sunt deţinute de muzee sau de diverşi proprietari privaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici