Părintele Mina, preotul care l-a botezat în închisoare pe Nicolae Steinhardt, în stare gravă

Părintele arhimandrit Mina Dobzeu, cel care l-a botezat în închisoare pe monahul Nicolae Steinhardt, se află internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce a făcut o reacţie alergică la medicamentul biseptol.

115 afișări

Părintele arhimandrit Mina Dobzeu a fost adus la spitalul ieşean în urmă cu câteva zile de la Spitalul din Hârlău, unde, potrivit apropiaţilor săi, nu ar fi primit tratamentul corespunzător.

Astfel, în urma unei alergii la medicamentul biseptol, preotul în vârstă de 87 de ani a dezvoltat răni pe tot corpul din cauza mâncărimilor.

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi susţine că bolnavul are parte de îngrijire corespunzătoare în unitatea medicală dn Iaşi.

"În cadrul pavilionului patru din spitalul nostru a fost internat părintele Mina Dobzeu, după ce a fost tratat la un spital din Huşi şi a făcut o alergie severă la biseptol. Rănile lui sunt pansate tot timpul, iar în tratarea lui se foloseşte un unguent pe bază de cortizon", a declarat duminică seară pentru MEDIAFAX Carmen Manciuc, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

În ceea ce priveşte starea de sănătate a părintelui Mina, medicul ieşean a spus că aceasta "este bună, atât cât se poate să fie la un bărbat în vârstă de aproape 90 de ani".

Un grup de persoane care l-au cunoscut pe părintele Dobzeu au lansat un apel umanitar prin care solicită ajutorul pentru vindecarea celui care l-a convertit pe monahul Nicolae Steinhardt.

"Facem apel către toţi oamenii cu inimă bună, care pot să facă ceva pentru ameliorarea durerilor groaznice prin care trece părintele. Momentan, ne confruntăm cu problema găsirii unui unguent, foarte necesar pentru vindecarea rănilor deschise şi oprirea infecţiilor", se arată în apelul respectiv.

Medicii spitalului ieşean susţin însă că, în cazul părintelui Dobzeu, unguentul pe bază de actovegin, solicitat în apelul umanitar nu este indicat, având în vedere că pacientul prezintă răni deschise.

"Medicul care îl îngrijeşte nu a solicitat un astfel de tatament şi în nici un caz nu este recomandat pe rană deschisă. Unguentele pe care le folosim există în stoc şi nu se pune probleme că nu este îngrijit", a adăugat dr. Manciuc.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut în Basarabia şi este unul din veteranii de război ai Armatei Române. A fost arestat în 1948 pentru 11 luni, întrucât a protestat împotriva scoaterii învăţământului religios din programa şcolară. În anul 1959 a fost din nou încarcerat la Jilava pentru că s-a declarat împotriva decretului privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. Tot atunci a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunarii. La Jilava s-a întâlnit cu importanţi oameni de cultură ai vremii, printre care Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc şi Vasile Vasilache, cel din urmă ajuns vicar al Episcopiei Româneşti din New York.

Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. A ieşit din închisoare în 1964.

Din anul 1969, a fost chemat să slujească la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Huşi - Catedrala episcopală.

Studiile începute în anii 1957-1959 au fost continuate ulterior, părintele obţinând titlul de licenţiat al Facultăţii de Teologie în 1971.

Între anii 1978-1988 a fost stareţ al Mănăstirii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Huşi.

În anul 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni, pentru "răzvrătire" şi "uneltire împotriva siguranţei statului", în urma a şapte scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul în comunism.

Între anii 1996 şi 2002, părintele Mina a îndeplinit funcţia de consilier cultural misionar al Episcopiei Huşilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici