Părinţii adoptivi vor putea schimba prenumele copilului la încuviinţarea adopţiei

Familiile adoptive pot cere instanţei, la încuviinţarea adopţiei, schimbarea prenumelui copilului adoptat, "pentru motive temeinice", fiind necesar şi consimţământul minorului dacă acesta a împlinit 12 ani, potrivit proiectului de act normativ privind modificarea Legii adopţiilor.

1261 afișări
Imaginea articolului Părinţii adoptivi vor putea schimba prenumele copilului la încuviinţarea adopţiei

Părinţii adoptivi vor putea schimba prenumele copilului la încuviinţarea adopţiei (Imagine: Mediafax Foto)

Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.

Proiectul de act normativ prevede că dacă, după încuviinţarea adopţiei, prenumele copilului adoptat a fost schimbat pe cale administrativă, la încheierea perioadei de monitorizare postadopţie direcţiile trebuie să ataşeze la raportul final de închidere a cazului, pe care au obligaţia să îl transmită Oficiului Român pentru Adopţii, copia actului care a stat la baza schimbării prenumelui.

În cazul declarării nulităţii adopţiei, părinţii naturali ai copilului redobândesc drepturile şi îndatoririle părinteşti, cu excepţia cazului când instanţa hotărăşte că este în interesul superior al copilului să instituie tutela sau o altă măsură de protecţie a copilului, în condiţiile legii.

De asemenea, minorul adoptat redobândeşte, în această situaţie, numele de familie şi, după caz, prenumele avut înainte de încuviinţarea adopţiei.

Instanţa va putea încuviinţa, pentru motive temeinice, ca minorul să păstreze numele dobândit prin adopţie, se mai arată în proiectul de lege.

Secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că elaborarea proiectului a început în urmă cu opt luni, iar modificările propuse au fost formulate de specialişti din sistem, dar şi de familii adoptatoare.

Panait a precizat că proiectul de lege va fi în dezbatere publică timp de trei luni, astfel încât toate instituţiile abilitate şi toate persoanele interesate să-şi poată spune punctul de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici