Părinţii elevei olimpice spun că motto-ul Dianei era "Viaţa e frumoasă! Iubesc viaţa! "

Profesorii şi prietenii Dianei Rotaru, eleva care a murit în tabăra din Buşteni, o caracterizează ca fiind un copil "inteligent, vesel şi optimist", iar părinţii spun că motto-ul ei era "Viaţa e frumoasă! Iubesc viaţa!".

2697 afișări
Imaginea articolului Părinţii elevei olimpice spun că motto-ul Dianei era "Viaţa e frumoasă! Iubesc viaţa! "

Părinţii elevei olimpice spun că motto-ul Dianei era "Viaţa e frumoasă! Iubesc viaţa! " (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"În aceste momente cumplite pentru noi, prilejuite de dispariţia singurului nostru copil, am dori doar să răzbată către dumneavoastră motto-ul Dianei: «Viaţa e frumoasă! Iubesc viaţa!»", au declarat joi pentru MEDIAFAX Iulian şi Cristina Rotaru, părinţii Dianei.

Florentina Stavre, diriginta Dianei, profesor de engleză la Şcoala nr. 56 "Jose Marti", spune despre aceasta că era o minte sclipitoare, cu rezultate foarte bune la învăţătură, atât în domeniul ştiinţelor exacte, matematică, fizică, cât şi umanist.

"Aş putea spune despre Diana că avea două mari pasiuni, matematica şi lectura. Citea cărţi în română şi engleză, romane în original. Îi plăcea să scrie poezii şi povestiri în limba engleză. A participat la mai multe concursuri, iar în clasa a V-a chiar a mers într-o tabără de limba engleză în Croaţia, pe care a câştigat-o ca premiu la etapa naţională a concursului Cangurul. Ca dirigintă am avut ocazia să o cunosc mai bine şi pot spune că Diana era o fire veselă, optimistă şi în acelaşi timp ambiţioasă, dornică să cunoască şi să îşi explice realităţile care ne înconjoară", a spus pentru MEDIAFAX Florentina Stavre.

Prietena Dianei, Milena Stoicescu, spune că în urmă cu o lună aceasta i-a spus despre planurile ei de viitor, matematica fiind materia centrală care îi ghida toate acţiunile.

"Perfecţionistă din fire, dorea să se autodepăşească, să ajungă mai sus de etapa naţională a olimpiadei. Visurile ei nu erau legate doar de şcoală, ca ale oricărui alt copil, ci de viaţă. Toate legile care guverneaza Universul au un sens matematic. Şi, dacă matematica este, în esenţa ei, perfectă, cum ar putea un copil care îndrageşte această materie să fi fost altfel?", a mai spus Milena Stoicescu.

Cea mai bună prietenă a Dianei, Anca Elena Anghel, elevă în clasa a VII-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medaliată la olimpiadele naţionale de matematică şi informatică, spune că regretă accidentul şi că îşi va aminti în special ultimele zile petrecute împreună, din 31 decembrie 2012 până pe 3 ianuarie 2013.

"Matematica ne-a adus împreună la Olimpiada Naţională de la Bistriţa 2012. Atunci am descoperit nu doar că munca de pregătire a concursurilor de matematică ne aduce tuturor satisfacţia rezultatelor, dar poate lega şi prietenii extraordinare. Diana era o fire deschisă şi prietenoasă, un suflet cald şi sensibil. Cu Diana am petrecut timpul în spiritul vârstei noastre, am fost la filme, am comentat cărţi şi muzică la modă, am făcut lucrurile obişnuite ale oricărui copil de vârsta noastră. Regret acest accident nefericit, care mă lasă fără o prietenă atât de apropiată", a spus Anca Elena Anghel.

Dana Radu, profesor de matematică la Şcoala nr. 56, spune că un premiu luat de Diana la un concurs era imboldul pentru concursul următor.

"E greu să vorbeşti la trecut despre Diana. Diana era sufletul clasei la ora mea, şi copilul meu în rest. Premiul luat la un concurs era imboldul pentru concursul următor. Când am vorbit cu ea ultima dată la telefon, grija ei era: «Doamna profesoară, anul acesta de ce sunt aşa de puţine concursuri interjudeţene până la olimpiadă?»", a spus Dana Radu.

Lioara Ivanovici, profesor de matematică la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, unde Diana dorea să ajungă, a declarat că a iubit-o pentru că era un model, fiind inteligentă, ambiţioasă şi serioasă, calităţi completate de curaj, bună dispoziţie şi optimism.

"Pentru mine a fost un exemplu de copil puternic, serios, extrem de sociabil şi cu foarte, foarte mulţi prieteni", a declarat pentru MEDIAFAX Lioara Ivanovici.

Ea a precizat că o cunoştea pe Diana de aproape trei ani, când a participat la un cerc de matematică, iar de atunci s-au întâlnit permanent la concursuri şi olimpiade.

"Prezenta Dianei în orice grup de copii aducea voie bună şi veselie. Reuşea să transforme insuccesul, emoţia concursului, încrâncenarea într-o stare firească. Toţi am iubit-o: copiii, parinţii acestora, profesori", a adăugat Lioara Ivanovici.

Diana Rotaru, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, care se afla în tabără la Buşteni, a decedat marţi seară, la Spitalul Orăşenesc Sinaia, unde a fost dusă după ce în dimineaţa aceleiaşi zile a fost găsită în comă profundă şi în şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Medicii au spus că fata avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime. La scurt timp după ce a fost dusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Timp de câteva ore, inima fetei a bătut singură, însă respira cu ajutorul aparatelor. Marţi seară, fata a murit, după ce a făcut un nou stop cardio-respirator.

Diana Rotaru se afla, alături de alţi 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine unui profesor pensionar din Zalău. Profesorul, Mircea Lascu, s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o - Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici