Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul elevei aflate în tabără la Buşteni

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sinaia au deschis dosar de urmărire penală pentru ucidere din culpă în cazul elevei aflate în tabără la Buşteni, fiind vizate persoanele care au organizat tabăra şi care îi supravegheau pe copii.

1845 afișări
Imaginea articolului Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul elevei aflate în tabără la Buşteni

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul elevei aflate în tabără la Buşteni (Imagine: www.cppi.ro)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Daniel Radu, a declarat că în urma incidentului produs marţi în staţiunea Buşteni, unde o elevă de 13 ani a fost găsită în comă lângă zidul imobilului unde era cazată, "a fost deschis un dosar penal pe numele profesorului supraveghetor, dosar care se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia".

La rândul său, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, procurorul-şef Iulian Văduvan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că este vorba despre un dosar de urmărire penală pentru ucidere din culpă şi că cercetările sunt desfăşurate de către Poliţia Buşteni, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

Reprezentantul Parchetului a precizat că în acest dosar sunt cercetaţi cei care îi supravegheau pe elevii aflaţi în tabără, însă nu a precizat numele vreunuia dintre profesori şi nici nu a făcut publice alte date, spunând că "ancheta se află în fază incipientă şi astfel de date nu pot fi făcute publice, în condiţiile în care astăzi (miercuri – n.r.) a fost deschis acest dosar”.

Marţi dimineaţă, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, care se afla în tabără la Buşteni, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Fata, despre care medicii spun că avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Timp de câteva ore inima fetei a bătut singură, însă fata respira cu ajutorul aparatelor. Marţi seară, fata a murit, după ce a făcut un nou stop cardio-respirator.

Fata se afla, alături de alţi 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine unui profesor pensionar din Zalău. Profesorul, Mircea Lascu, s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o - Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.

Potrivit datelor postate pe internet de profesorul Mircea Lascu, care s-a ocupat de organizare, la tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei. Tabăra a început pe 3 ianuarie şi urma să se încheie pe 12 ianuarie.

Rozica Ştefan, directorul Şcolii generale nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti, unde era elevă fata de 13 ani, a declarat, marţi, că tabăra respectivă nu este organizată de unitatea de învăţământ, care nu are cunoştinţă despre aceasta.

Ea a precizat că în incinta şcolii nu a fost niciun anunţ despre această tabără, iar trimiterea elevilor în această tabără este "categoric" opţiunea părinţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici