Paşte 2021. Ritualuri religioase anulate în Săptămâna Sfântă. Mesajul Episcopului de Iaşi, Iosif Păuleţ, către parohiile Diecezei

  • Episcopul de Iaşi, PS Iosif Păuleţ, a trimis o scrisoare tuturor preoţilor care slujesc în parohiile Diecezei ieşene cu instrucţiuni referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă.
  • Ceremoniile religioase vor fi organizate cu respectarea unor reguli şi vor fi anulate câteva ritualuri.
  • În Noaptea de Paşte credincioşilor catolici le este permisă libera circulaţie până la ora 2.00.
544 afișări
Imaginea articolului Paşte 2021. Ritualuri religioase anulate în Săptămâna Sfântă. Mesajul Episcopului de Iaşi, Iosif Păuleţ, către parohiile Diecezei

FOTO: Facebook Episcop Iosif Păuleţ / (c) Adrian Cuba

Episcopul de Iaşi susţine că a dorit să scrie scrisoarea astfel încât sărbătoarea să nu fie lipsită de demnitate, dar nici să nu reprezinte o ocazie care să pună în pericol siguranţa credincioşilor. PS Iosif Păuleţ îi anunţă pe preoţi cum vor fi organizate ceremoniile.

„Celebrările pascale vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanţare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măştii de protecţie. În Duminica Floriilor comemorarea intrării Domnului în Ierusalim se va celebra conform ritualului. În funcţie de situaţia fiecărei comunităţi, părinţii parohi vor alege una dintre cele trei forme prevăzute de Liturghierul Roman. Liturghia crismei se va celebra în Joia Sfântă, în Catedrala <Sfânta Fecioară Maria, Regină> din Iaşi, începând cu ora 10.30. Vă îndemn pe toţi să participaţi la acest moment de comuniune, menit să ne stimuleze în trăirea ministerului nostru preoţesc”, scrie în scrisoarea preotului ieşean.

Conducerea bisericii a decis să renunţe la o serie de ceremonii.

În Joia Sfântă la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor: „programul de adoraţie euharistică va fi conceput în aşa fel încât credincioşii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22.00. În Vinerea Sfântă celebrarea Pătimirii Domnului se va desfăşura în aşa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalţi participanţi la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă”, precizează PS Iosif Păuleţ.

În Noaptea de Paşte credincioşilor catolici le este permisă libera circulaţie până la ora 2.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici