Patriarhia, despre Casele de Ajutor Reciproc bisericesc: Sunt instituţii non-bancare şi non-profit. Nu sunt bănci înfiinţate de Biserică cu scopul câştigului financiar

Casele de Ajutor Reciproc bisericesc sunt instituţii non-bancare şi non-profit, înfiinţate cu scopul întrajutorării reciproce a membrilor clerici şi mireni, angajaţi ai unităţilor de cult, aşa cum există pentru salariaţii din multe alte instituţii, informează Patriarhia Română.

947 afişări
Imaginea articolului Patriarhia, despre Casele de Ajutor Reciproc bisericesc: Sunt instituţii non-bancare şi non-profit. Nu sunt bănci înfiinţate de Biserică cu scopul câştigului financiar

Patriarhia, despre Casele de Ajutor Reciproc bisericesc: Sunt instituţii non-bancare şi non-profit. Nu sunt bănci înfiinţate de Biserică cu scopul câştigului financiar (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Patriarhia a făcut acestă precizare după ce în presă au apărut, în ultimele zile, ştiri şi articole despre Casele de Ajutor Reciproc bisericesc "asimilate în mod incorect cu băncile comerciale", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, Patriarhia Română reaminteşte că, potrivit Statului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi a propriului Regulament de organizare şi funcţionare, Casele de Ajutor Reciproc ale clerului şi salariaţilor din eparhiile Patriarhiei Române sunt instituţii financiare de tradiţie non-bancare şi non-profit în Biserica Ortodoxă Română, înfiinţate în urmă cu peste cinci decenii pentru angajaţii proprii, clerici şi mireni.

"În prezent, acestea au statut juridic propriu, conform legislaţiei româneşti în domeniu (Legea 122/1996). Conform prevederilor statutare şi regulamentare, eparhiile nu au atribuţii în conducerea şi funcţionarea Caselor de Ajutor Reciproc bisericesc, ci doar de supraveghere a activităţii financiare a acestora", mai precizează Patriarhia.

Potrivit sursei citate, membrii clerici şi mireni ai unei Case de Ajutor Reciproc formează Adunarea Generală a acestei instituţii non-profit cu scop de întrajutorare, organism care alege conducerea şi ia hotărâri statutare pentru buna funcţionare a activităţii Casei de Ajutor Reciproc. Calitatea de membru se dobândeşte prin înscriere benevolă şi presupune plata lunară a unei contribuţii financiare, care oferă posibilitatea obţinerii unor împrumuturi rambursate în unul sau doi ani, mai precizează Patriarhia.

În comunicat se mai arată că suma suplimentară prevăzută la rambursarea împrumutului este stabilită de Adunarea Generală şi are în vedere acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale Casei de Ajutor Reciproc bisericesc (plata salariilor, impozitelor şi contribuţiilor sociale ale angajaţilor, a utilităţilor etc) şi oferirea de ajutoare financiare membrilor în cazuri de deces, boală sau la naşterea unui copil.

În concluzie, subliniază Patriarhia, Casele de Ajutor Reciproc bisericesc sunt instituţii non-bancare şi non-profit înfiinţate cu scopul întrajutorării reciproce a membrilor clerici şi mireni, angajaţi ai unităţilor bisericeşti, aşa cum există pentru salariaţii din multe alte instituţii din România. "Ca atare, acestea nu sunt bănci înfiinţate de Biserică cu scopul câştigului financiar", arată Patriarhia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici