Penitenciarul Rahova a aprobat prezenţa a doi călugări de la Athos. Becali poate participa la slujbă

Călugări de la Muntele Athos au fost, sâmbătă, la Penitenciarul Rahova pentru a solicita drept de vizită la Gigi Becali, aceştia dorind să oficieze o slujbă, duminică, la biserica unităţii de detenţie, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Robert Ionescu. Penitenciarul Rahova a aprobat accesul celor doi călugări de la Athos în unitatea de detenţie, duminică, între 8.00 şi 12.00, pentru participarea la activităţi religioase.

1574 afișări
Imaginea articolului Penitenciarul Rahova a aprobat prezenţa a doi călugări de la Athos. Becali poate participa la slujbă

Călugări de la Muntele Athos vor să îl viziteze pe Becali şi să ţină o slujbă în penitenciar

UPDATE Penitenciarul Rahova a aprobat prezenţa a doi călugări de la Athos la slujbă, Becali poate participa

Penitenciarul Rahova a aprobat accesul a doi călugări de la Athos în unitatea de detenţie, duminică, între 8.00 şi 12.00, pentru participarea la activităţi religioase, Gigi Becali putând participa la slujbă, a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al unităţii, Gabriela Livadariu.

"Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Penitenciarul Rahova au aprobat accesul în interiorul unităţii a doi călugări, însoţiţi de doi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru a participa la activităţi religioase, duminică, între orele 8.00 şi 12.00", a spus Gabriela Livadariu.

Întrebată dacă Gigi Becali poate participa la slujba care va fi oficiată duminică dimineaţă la biserica de la Penitenciarul Rahova, Gabriela Livadariu a spus că acesta poate solicita celor de care depinde administrativ, din zona în este cazat, să îi permită să meargă, însoţit, la biserica din unitatea de detenţie.

"Participarea este liber consimţită. La acest moment nu ştim care va fi opţiunea persoanei private de libertate", a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova.

Potrivit unor apropiaţi ai lui Gigi Becali, cei doi reprezentanţi ai BOR care îi vor însoţi pe călugării de la Muntele Athos sunt părintele Vişan de la Biserica "Sfânta Treime" din Buzău, duhovnicul lui Gigi Becali şi preotul familiei acestuia, precum şi un monah de la Mănăstirea Adămeşti, de lângă Alexandria, judeţul Teleorman.

Avocatul Robert Ionescu a spus că a fost sâmbătă la Penitenciarul Rahova cu doi călugări de la Muntele Athos, pentru a solicita drept de vizită la Gigi Becali, aceştia dorind să oficieze o slujbă, duminică, la biserica unităţii de detenţie.

Robert Ionescu a spus că este avocatul ales al lui Gigi Becali şi sâmbătă dimineaţă s-a întâlnit cu acesta, ocazie cu care l-a anunţat că a venit cu doi călugări de la Muntele Athos care vor să îl viziteze în penitenciar.

Avocatul a precizat că cei doi călugări cu care a venit la Penitenciarul Rahova fac parte dintr-un grup de 12 călugări de la Muntele Athos care a venit în România.

Potrivit avocatului, aceştia aşteaptă răspunsul de la comandantul Penitenciarului Rahova privind cererea de vizită şi de oficiere a unei slujbe la biserica din unitatea de detenţie. Robert Ionescu a precizat că în cazul oficierii unei slujbe, s-ar putea să fie necesar avizul de la Patriarhia Română, întrucât călugării "sunt străini de Biserica Ortodoxă Română".

Avocatul a mai spus că Gigi Becali are dreptul în luna iunie la patru vizite, la fiecare dintre acestea putând veni câte două persoane, însoţite de doi copii. Ionescu a precizat că, din informaţiile pe care le are, pentru sâmbătă nu au fost solicitate vizite la Gigi Becali.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat pentru MEDIAFAX că la Penitenciarul Rahova au venit patru călugări care au solicitat informaţii despre procedura pentru acordarea asistenţei religioase în penitenciar.

Ea a precizat că până în prezent nu a fost depusă la Penitenciarul Rahova nicio solicitare scrisă de la aceştia privind acordarea asistenţei religioase în unitatea de detenţie.

Livadariu a mai spus că orice cult religios recunoscut de lege poate solicita acordarea asistenţei religioase în penitenciar.

Potrivit Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate, unităţile de detenţie permit accesul reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute de lege în mediul penitenciar, pentru a răspunde nevoilor de asistenţă religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Aprobarea accesului în mediul penitenciar pentru reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege este acordat de către directorul unităţii de detenţie, conform regulamentului.

Solicitarea de acces trebuie să fie formulată în scris şi însoţită de lista nominală cu persoanele care vor desfăşura activităţi specifice în mediul penitenciar. Aceasta se înaintează directorului unităţii de detenţie până la sfârşitul lunii noiembrie a fiecărui an, având valabilitate pentru anul calendaristic următor. Lista nominală cuprinde informaţii privind numele, prenumele, seria şi numărul actului de identitate al reprezentanţilor cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege, precum şi avizul organismului naţional reprezentativ al acestora.

Solicitările ulterioare de acces trebuie să fie motivate în scris.

De asemenea, solicitarea pentru accesul în penitenciar a reprezentanţilor cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege pentru activităţi specifice în unităţile în care nu există cereri ale persoanelor private de libertate se motivează în scris.

Persoanele private de libertate pot să-şi declare, pe propria raspundere, confesiunea sau apartenenţa religioasă, la intrarea în locul de deţinere şi ulterior pe parcursul executării pedepsei privative de libertate sau a măsurii internării.

În timpul executării pedepsei, deţinuţii îşi pot exprima opţiunea de a participa la oricare dintre activităţile cu caracter religios desfăşurate de reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor are un protocol cu Biserica Ortodoxă Română, acesta fiind reînnoit în 26 martie 2013. Protocolul de colaborare stabileşte cadrul general în care se desfăşoară activitatea preoţilor din penitenciare, precum şi modalităţile de realizare a unor activităţi cu implicaţii sociale, educaţionale şi moral-creştine.

Gigi Becali este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. Alături de acesta au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Cei trei stau în aceeaşi cameră de detenţie timp de 21 de zile, cât durează perioada de carantină. După cele 21 de zile de carantină se va stabili în ce regim vor executa cei trei pedepsele şi dacă vor fi transferaţi la o altă închisoare, preciza purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova după încarcerarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici