Percheziţii în Bucureşti şi 14 judeţe la persoane suspectate de evaziune fiscală de 9,8 milioane de euro

Un număr de 167 de percheziţii au loc, luni dimineaţă, în Bucureşti şi în 14 judeţe, fiind vizată o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, 110 persoane urmând să fie duse la audieri.

2130 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Bucureşti şi 14 judeţe la persoane suspectate de evaziune fiscală de 9,8 milioane de euro

Percheziţii în Bucureşti şi 14 judeţe la persoane suspectate de evaziune fiscală de 9,8 mil. euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, poliţiştii BCCO Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Suceava, fac, luni dimineaţă, 167 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi 14 judeţe.

Astfel, au loc 74 de percheziţii în Suceava, 27 în Braşov, 24 în Iaşi, 14 în Botoşani, 11 în Dâmboviţa, patru în Neamţ, trei în Timiş, câte două în Galaţi şi Olt, iar câte una în Bucureşti, Bacău, Vrancea, Mureş, Vâlcea şi Ilfov, urmând să fie puse în executare 110 mandate de aducere.

Conform sursei citate, din iunie 2012, poliţişti şi procurorii suceveni fac cercetări faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, pentru iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din investigaţii a reieşit că în judeţul Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat cu ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având drept scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului statului prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor provenite din aceste activităţi.

Principalii exponenţi ai grupului infracţional ar fi şase tineri din judeţul Suceava, iar în urma verificărilor a rezultat că la grupul infracţional ar fi aderat un bărbat în vârstă de 42 de ani, din oraşul botoşănean Bucecea, care, cu ajutorul unui bărbat în vârstă de 32 ani din Bacău, ar fi preluat societăţi comerciale atât din Suceava, cât şi din ţară, ultimul fiind desemnat asociat şi administrator al societăţilor comerciale preluate.

Ulterior, aceste societăţi comerciale ar fi fost puse la dispoziţia liderului grupului infracţional, care le-ar fi introdus într-un circuit financiar fraudulos în sensul că, în numele acestor societăţi comerciale care efectuau operaţiuni, în principal, cu materiale de construcţii, s-ar fi emis facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi municipiul Bucureşti, societăţi care, în baza facturilor menţionate mai sus, ar fi colectat TVA aferent tranzacţiilor fictive şi şi-ar fi diminuat profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate.

Astfel, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat.

Membrii grupului sunt suspectaţi că intrau în contact direct cu administratori de societăţi comerciale interesaţi să îşi diminueze baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau, realizau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale "recrutate", fiind emise facturi fictive pentru marfă inexistentă în realitate pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale "recrutate" bani, reprezentând contravaloarea mărfii "livrate" pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive.

Membrii grupului infracţional organizat sunt suspectaţi că retrăgeau aceste sume, beneficiind de un comision din partea societăţilor comerciale evazioniste, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupării nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent acestor tranzacţii, aceştia ar fi cesionat societăţile comerciale în cauză, firme care după câteva luni intrau în faliment.

Astfel, se bănuieşte că transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăţilor "recrutate" prin conturile societăţilor controlate de membrii grupului infracţional, au avut ca scop spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală pentru ca în final, sumele iniţiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.

Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat până în această fază a cercetărilor, ar fi de 9,8 milioane de euro.

În urma probatoriului administrat în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice.

La acţiunea de luni dimineaţă participă şi poliţişti din cadrul BCCO Bucureşti, BCCO Bacău, BCCO Timişoara, BCCO Braşov, BCCO Ploieşti, BCCO Galaţi, BCCO Piteşti, BCCO Iaşi, BCCO Mureş, IPJ Suceava - SAS, IPJ Botoşani şi jandarmi de la IJJ Suceava, IJJ Botoşani şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău. În total, la acţiune, participă peste 415 poliţişti şi peste 350 de jandarmi.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale - IGPR, SRI şi DIPI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici