Percheziţii la Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria Fălticeni. Şeful CJ Suceava, suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită. Senatorul Donţu, vizat în anchetă

Procurorii DNA fac, joi, percheziţii la Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2003-2015.

1929 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria Fălticeni. Şeful CJ Suceava, suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită. Senatorul Donţu, vizat în anchetă

Percheziţii la Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria Fălticeni. Şeful CJ Suceava, suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită. Senatorul Donţu, vizat în anchetă (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul în care joi au fost făcute percheziţii, în legătură cu atribuirea unor contracte, în atenţia anchetatorilor fiind şi senatorul PSD Ovidiu Donţu, potrivit unor surse judiciare.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, într-un comunicat de presă, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2003-2015.

Anchetatorii fac, în această cauză, 12 percheziţii în municipiul Bucureşti şi judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi, dintre care patru sunt la sediile unor instituţii publice, restul fiind la sediile unor societăţi comerciale.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că percheziţii sunt efectuate la Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că dosarul DNA vizează atribuirea de contracte de către Consiliul Judeţean Suceava către SC Drumuri şi Poduri, societate deţinută de CJ şi aflată în insolvenţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor (PSD), a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu ştie despre ce este vorba şi că el nu se află în instituţie, fiind pe drum spre Bucureşti, unde urmează să participe la Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Percheziţiile procurorilor au loc în prezenţa administratorului public al judeţului, Ionuţ Adomniţei.

Eugen Girigan, administratorul special al SC Drumuri şi Poduri, a confirmat că au loc percheziţii la sediul firmei, susţinând că nu poate furniza alte date.

La rândul său, primarul din Fălticeni, primarul Cătălin Coman, (PSD) a spus că procurorii anticorupţie verifică un contract închietat între administraţia locală şi SC Drumuri şi Poduri SA în 2009, înainte ca el să devină primar, în 2012.

SC Drumuri şi Poduri SA a fost înfiinţată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri şi Poduri, având profit de 6 milioane în anii 2006, 2007 şi 2008, dar în 2009 şi 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.

În aprilie 2011, firma a intrat în procedură de insolvenţă voluntară, iar prin instanţă s-a stabilit un plan de reorganizare şi ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA şi CA ale SC Drumuri şi Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare.

Declanşarea procedurii de insolvenţă şi reorganizare judiciară a fost cerută de Adunarea Generală a Acţionarilor SC Drumuri şi Poduri SA Suceava din cauza datoriilor acumulate, reprezentanţii firmei susţinând atunci că situaţia a fost generată în 2008, după ce societatea a pierdut exclusivitatea pe zece ani pentru întreţinerea reţelei de drumuri judeţene şi după ce în acelaşi an a făcut lucrări de reparaţii şi întreţinere pe 12 drumuri judeţene, în valoare de 8,2 milioane de lei, fără contract şi care nu au fost asumate de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Totodată, reprezentanţii societăţii susţineau că firma a intrat în zona de neprofitabilitate din 2009, când a înregistrat o pierdere de 3,917 milioane de lei, iar în 2010 a avut o pierdere de 4,1 milioane de lei.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi privind finanţele publice pe anul 2009, la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava s-au constatat încălcări privind administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al statului. Astfel, s-au efectuat servicii de transport materiale cu autobasculante, transport muncitori cu autoutilitare, transport balast cu tractorul şi închirierea de utilaje fără ca societatea să încheie contracte de prestări de servicii cu societăţile comerciale furnizoare ale acestor servicii. Totodată, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a înregistrat în costurile de producţie în perioada 2007-2008 în mod nejustificat consumul de carburant folosit de utilajele închiriate, pentru care societatea a achitat contravaloarea prestaţiilor efectuate şi facturate la tarifele cuprinse în facturi.

Pe de altă parte, în iunie 2009, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur anunţa că a dispus sesizarea DNA pentru o deturnare de fonduri de 8 milioane de lei, depistată în urma auditului făcut la societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici