Permisul auto, contra cost. Mărturia unui şofer din Suceava: „Poliţistul m-a ameninţat că dacă nu îi dau bani, va fi rău pentru mine în viitor”

  • În judeţele Suceava şi Botoşani şoferii ştiu deja că fără bani nu poţi lua permisul
  • Instructorul este cel care iniţiază mita şi cere 250 de euro ficărui participant la examen
  • După ce am luat permisul fără să dau bani instructorului, m-a chemat poliţistul şi m-a ameninţat, spune un şofer
50848 afișări
Imaginea articolului Permisul auto, contra cost. Mărturia unui şofer din Suceava: „Poliţistul m-a ameninţat că dacă nu îi dau bani, va fi rău pentru mine în viitor”

De ani de zile, în judeţul Suceava şoferii care vor să dea de permis sunt terorizaţi de instructorii şi poliţiştii care pun presiune asupra lor ca să le dea mită. Nu dai bani, nu ai permis! Este regula nescrisă pe care o ştie oricine din zonă. Am stat de vorbă cu un şofer din judeţul Suceava care a trecut recent printr-o astfel de experienţă. După ce a dat traseul pentru categoria A şi nu a făcut nicio greşeală, poliţistul l-a trecut admis. La o jumătate de oră însă, a fost sunat că i s-a găsit totuşi o greşeală. Şoferul a refuzat să îi dea 250 de euro instructorului. Aceşti bani aveau să fie ulterior împărţiti între poliţist şi superiorii săi. Ca să primească măcar 50 de euro de la şofer, poliţistul l-a ameninţat.

„Ultima oară când am dat de permis a fost acum două luni, pentru categoria A. Instructorul mi-a zis în ziua examenului: Măi, omule, dacă vrei să iei traseul, trebuie neapărat să contribui cu ceva. Trebuie să dai ceva bani pentru domnul poliţist dacă vrei să treci, să fie totul bine. Şi eu i-am zis că nu, că eu ştiu să conduc. Am mers, am dat, totul frumos, nicio greşeală. La sfârşit îmi spune domnul poliţist, da, ai luat examenul, totul frumos. Ca mai apoi, după jumătate de oră, să mă sune instructorul să îmi spună: Domnul meu, trebuie să vii neapărat să te întâlneşti cu cineva şi să porţi o discuţie. Mă duc şi ce să vezi?! Domnul poliţist îmi spune că: mie trebuie neapărat să îmi dai nişte bani că eu nu pot să dau din banii mei şi să duc mai departe partea ta. Şi i-am zis: îmi pare rău eu nu pot să fac aşa ceva. Mi-a zis: ar fi bine să poţi că altfel ar fi mai rău pentru tine în viitor. Şi am fost nevoit să dau bani”, povesteşte şoferul.

„La început mi-a cerut instructorul 250 de euro, dar poliţistul, pentru că a văzut că eu ştiu să conduc, când m-am întâlnit cu el mi-a zis că trebuie măcar 50 de euro ca să pot să duc mai departe la şef, să nu mă duc cu mâna goală.“

Iar asta nu e tot. Aceste scenarii au loc de ani de zile. Şoferul a mai dat de pemis pentru categoria C+E în urmă cu cinci ani şi spune că instructorul nu a vrut nici măcar să îl înscrie la examen până nu a cotizat.

„În trecut, fără să dau bani nici nu mă lăsa să intru la traseu, deci nici nu mă programa instructorul. Când am dat de categoria C+E, asta acum vreo cinci ani, tot aşa. Fără să dai ceva eu nu te programez în primul rând şi nici nu are rost să încerci. Şi mai este şi ca să te poţi programa ca să dai examenul teoretic. Ca să-l dai mai repede trebuie să contribui cu 50 de euro şi îl dai în aceeaşi zi sau ziua următoare, iar pe internet când îţi faci programare te programează peste o lună, două. Se ştie că în judeţul Suceava şi în judeţul Botoşani fără bani la traseu, la proba practică nu ai nicio şansă să iei examenul auto, mai ales categoria B.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici