Pesta porcină a „cucerit” şapte noi localităţi în ultima săptămână

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.084 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 146 de cazuri la mistreţi, a informat, joi seara, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)

4326 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină a „cucerit” şapte noi localităţi în ultima săptămână

Pesta porcină a „cucerit” şapte noi localităţi în ultima săptămână

În total au fost eliminaţi 360.647 de porci afectaţi de boală, potrivit unui comunicat de presă transmis joi seara de ANSVSA.

Spre comparaţie, la 1 noiembrie, PPA evolua în 276 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1.062 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 142 de cazuri la mistreţi, iar în total fuseseră eliminaţi 356.144 de porci afectaţi de boală.

Prin aplicarea măsurilor de combatere a PPA au fost stinse, până la această dată, cinci focare în judeţul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

-Judeţul Satu-Mare – 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Bihor – 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

- Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Tulcea – 567 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o exploataţie de tip A) şi 67 de cazuri la mistreţi;

- Judeţul Brăila – 108 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale);

- Judeţul Constanţa – 85 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Galaţi – 14 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

- Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Călăraşi – 88 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 19 cazuri la mistreţ;

- Judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Giurgiu – 24 focar în gospodăria populaţiei şi 8 cazuri la mistreţ;

- Judeţul Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Teleorman – 5 focare în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei.

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, au mai anunţat reprezentanţii Autorităţii citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici