Peste 110 spitale din categorii superioare cu plan de conformare trebuie să rezolve urgent problemele

Peste 110 spitale care au fost clasificate în categorii superioare cu plan de conformare trebuie să-şi rezolve până în 15 decembrie problemele semnalate de echipa de evaluare, altfel riscă să fie trecute într-o categorie inferioară de la 1 ianuarie 2012.

587 afișări
Imaginea articolului Peste 110 spitale din categorii superioare cu plan de conformare trebuie să rezolve urgent problemele

Peste 110 spitale din categorii superioare cu plan de conformare trebuie să rezolve urgent problemele (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Cele peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a nu fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.

România nu dispune de niciun spital, oricât de bun ar fi el, care să se poată încadra în categoria I fără conformare, spunea fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila.

Este vorba despre două spitale din Bucureşti - Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar - şi de cinci spitale din ţară - Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Toate cele şapte sunt cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a se putea încadra în clasa I. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ele vor fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.

Din 352 de spitale publice din România care au ordine de clasificare, 335 sunt unităţi sanitare cu paturi. Majoritatea ca şi număr sunt în clasa a IV-a de competenţă, care înseamnă 123 de spitale, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unităţi sunt în categoria a III-a şi 14 sunt în categoria a II-a. În categoria întâi sunt cele şapte unităţi sanitare, toate cu plan de conformare, potrivit MS.

Dacă un spital avansează la dotare - unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau îşi extinde activitatea şi la alte domenii de specialitate şi crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară. Nu este o soluţie închisă, spunea în august fostul ministru al Sănătăţii.

Spitalele au termen 15 decembrie să rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, altfel vor fi trecute într-o categorie inferioară şi vor pierde sumele alocate categoriei din care au fost declasificate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici