Peste 20 de percheziţii în Bucureşti şi Prahova, 35 de persoane duse la audieri

Peste 20 de percheziţii au fost efectuate, marţi, în Prahova şi Bucureşti, în cadrul unei anchete privind activitatea a două grupuri infracţionale organizate, una dintre ele conduse de un locotenent al lui Ion Clămparu, iar 35 de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Ploieşti.

45 afișări

Astfel, 21 de percheziţii au fost efectuate, marţi, sub coordonarea procurorilor, pe raza judeţului Prahova şi în municipiul Bucureşti şi 35 de persoane au fost conduse pentru audiere la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -Serviciul Teritorial Ploieşti.

Acţiunea a fost organizată în cadrul unei anchete a procurorilor DIICOT Ploieşti pentru destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi falsificarea de mijloace de plată electronică. La anchetă au participat ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Ploieşti, IJP şi SPIR Prahova.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2008-2010, cele două grupuri infracţionale organizate au acţionat pe teritoriul mai multor ţări ale Uniunii Europene şi în Australia, făcând schimb de date informatice, echipamente şi programe informatice obţinute ilegal, sprijinindu-se reciproc în desfăşurarea activităţilor infracţionale, prejudiciul produs fiind de aproximativ 600.000 euro.

Potrivit Poliţiei Române, începând din anul 2008, membrii grupărilor s-au deplasat în Olanda, Belgia, Cehia, Grecia, Australia şi Germania, unde au instalat dispozitive pentru copierea datelor de identificare ale cardurilor, cu ocazia utilizării de către titulari, date ce au fost ulterior rescrise şi utilizate la retrageri frauduloase de bani. Anchetatorii precizează că majoritatea dintre membrii grupărilor sunt cunoscuţi cu antecedente penale în ţară şi străinătate.

Liderii celor două grupări sunt Bârsan Nicolai, unul din locotenenţii lui Ion Clămparu şi Manea Nicolae, ambele persoane fiind lideri importanţi ai lumii interlope prahovene, arată DIICOT.

Procurorii DIICOT - Ploieşti efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la sisteme informatice, deţinere de echipamente în vederea falsificării de instrumente de plată electronice, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronice

La acţiune au participat aproximativ 200 de poliţişti şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Intervenţie a Jandarmeriei "Matei Basarab" din Ploieşti şi IJJ Prahova.

La percheziţiile desfăşurate marţi au fost confiscate dispozitive de citire-scriere a cardurilor tip MSR, dispozitive destinate copierii (skimmere, n.r.), mai mulţi suporţi de memorie, hard-diskuri, laptopuri, documente de transfer monetar, importante sume de bani, precum şi documentele unor autoturisme de lux ce vor fi indisponibilizate, precizează Poliţia Română.

În plus, la una dintre locuinţele percheziţionate, unde locuieşte unul dintre liderii celor două grupuri infracţionale, au fost găsite 16 persoane, care practicau jocuri de noroc într-o anexă a locuinţei, amenajată special în acest scop, urmând a fi extinse cercetările şi cu privire la infracţiuni privind jocurile de noroc, adaugă sursa citată.

Pentru completarea materialului probator au fost solicitate şi efectuate comisii rogatorii cu autorităţile judiciare din Cehia, Portugalia, Belgia, Olanda, Grecia, Polonia şi Australia.

Bârsan Nicolai a mai fost anterior condamnat la şase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Cercetările continuă în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici