Peste 23.000 de locuri de muncă vacante în trimestrul al treilea. Vezi domeniile cu cele mai multe oferte

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea a fost de 23.300, în scădere cu 900 de posturi faţă de trimestrul precedent şi cu 11.600 faţă de iulie-septembrie 2009, cele mai multe provenind din industria prelucrătoare, potrivit datelor INS.

32 afișări
Imaginea articolului Peste 23.000 de locuri de muncă vacante în trimestrul al treilea. Vezi domeniile cu cele mai multe oferte

Peste 23.000 de locuri de muncă vacante în trimestrul al treilea. Vezi domeniile cu cele mai multe oferte (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Astfel, mai mult de o treime (8.500) din numărul total al locurilor de muncă vacante se regăsesc în industria prelucrătoare, unde rata a luat valoarea de 0,90%. Puţin peste 10% din totalul posturilor libere s-au înregistrat în administraţia publică (2.700 locuri de muncă), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2.400 slujbe). Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă în activitatea de tranzacţii imobiliare (30 posturi libere), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Rata medie a locurilor de muncă vacante a fost în trimestrul al treilea de 0,57%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale faţă de cele trei luni anterioare şi cu 0,23 puncte comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut.

În perioada analizată, cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (1,08%), la polul opus, cu cele mai mici valori, regăsindu-se activităţile de hoteluri şi restaurante (0,07%), respectiv industria extractivă (0,08%).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de servicii administrative şi de servicii suport (-0,47 puncte procentuale), respectiv în construcţii (-0,29 puncte procentuale). La polul opus, cu uşoare creşteri, s-au situat activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (0,52 puncte procentuale), respectiv activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,46 puncte procentuale).

Faţă de iulie-septembrie 2009, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a produs în sănătate şi asistenţă socială (-2,53 puncte procentuale). Majorări uşoare s-au regăsit în câteva activităţi economice, cele mai importante fiind în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (0,18 puncte procentuale), respectiv distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (0,15 puncte procentuale).

Comparativ cu cele două perioade analizate, în sănătate şi asistenţă socială s-a înregistrat cea mai semnificativă reducere a numărului de locuri de muncă vacante, cu 7.800 posturi, reprezentând mai mult de două treimi (67,5%) din numărul locurilor de muncă vacante care s-a diminuat într-un an de zile (trimestrul trei 2010 faţă de trimestrul trei 2009) în întreaga economie, respectiv cu 800 de posturi faţă de trimestrul precedent. În industria prelucrătoare s-a regăsit cea mai mare creştere a cererii de forţă de muncă (1.200 faţă de trimestrul al doilea, respectiv 700 faţă de trimestrul al treilea din 2009).

Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori s-a referit, în iulie-septembrie 2010, la ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,98% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 5.400 locuri vacante) şi de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (0,75% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 5.300 locuri vacante).

Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice - grupa majoră 1 (0,30% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 800 posturi) şi a agricultorilor şi lucrătorilor calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,34% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 80 locuri vacante).

Raportat la trimestrul precedent, majoritatea ocupaţiilor au cunoscut scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, excepţii minore constatându-se în ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,11 puncte procentuale), respectiv specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (0,08 puncte procentuale).

Cele mai semnificative reduceri s-au evidenţiat în rândul lucrătorilor operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (-0,19 puncte procentuale), respectiv agricultorilor şi lucrătorilor calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,13 puncte procentuale).

Tendinţa de scădere a fenomenului s-a manifestat mai puternic comparativ cu trimestul trei din 2009. Astfel, descreşteri semnificative s-au manifestat în rândul ocupaţiilor de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - grupa majoră 3 (-0,58 puncte procentuale), respectiv cele de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (-0,53 puncte procentuale). Singura creştere faţă de acelaşi trimestru al anului 2009 s-a înregistrat în rândul operatorilor la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,27 puncte procentuale).

În comparaţie cu cele două perioade analizate, numărul locurilor de muncă vacante s-a diminuat semnificativ în rândul lucrătorilor operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (-1.200 locuri vacante faţă de trimestrul II 2010, respectiv -3.600 locuri vacante faţă de trimestrul III 2009), crescând în favoarea ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (600 locuri vacante faţă de trimestrul doi, respectiv 1.200 locuri vacante faţă de trimestrul trei 2009).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici