Peste 300 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală

Cele patru zile libere ar putea duce la o criză de sânge în spitale, astfel Centrul de Transfuzii Sanguine este deschis luni pentru toţi cei care doresc să doneze. Aproximativ 300 de persoane au venit încă de la primele ore să li se recolteze sânge.

294 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală

Peste 300 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală (Imagine: Cristina Nichitus / Mediafax Arhiva Foto)

"Nu cred că am fi putut asigura cererea spitalelor pentru că patru zile să nu recoltăm nicio pungă de sânge înseamnă foarte mult în condiţiile în care noi abia reuşim să satisfacem cererea spitalelor de pe o zi pe alta. Începutul de an a fost bun, au venit mai mulţi oameni să doneze decât în perioada similară a anului trecut" a declarat, pentru MEDIAFAX, Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină.

Pentru că în spitale este nevoie continuă de sânge, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală a decis ca luni, 23 ianuarie, fiind zi liberă, să deschidă uşa tuturor celor care doresc să doneze. Aproximativ 300 de persoane au venit în ziua lor liberă să doneze.

"Astăzi am avut o zi mai bogată decât o zi normală. Paradoxal, când sunt zile multe libere, noi nu ne bucurăm pentru că bolnavii din spitale au nevoie de sânge indiferent de vacanţă, de vreme, ei sunt acolo şi au mare nevoie şi de aceea am deschis centrul", a mai explicat Doina Goşa.

Cei mai mulţi oameni vin să doneze din dorinţa de a-i ajuta pe cei care aşteaptă săptămâni în spitale pentru sângele necesar unei operaţii.

"Eu m-am învoit de la serviciu ca să pot să vin. Am decis aseară să vin să fac o simplă donaţie. Îi sfătuiesc pe români să vină să ajute oamenii care au nevoie de sânge, mai ales că la noi în ţară este mai greu ", a declarat un bărbat.

"În primul rând, sentimentul de după este foarte plăcut când te gândeşti că poţi ajuta pe cineva şi nu e nici foarte greu. Poate oricine să doneze" a spus Alexandra, o tânără din Bucureşti

"Am grupa 0 negativ, deci sunt donator universal. Este prima dată şi de acum încolo o să-mi sfătuiesc prietenii să vină într-un număr cât mai mare. Am avut o cunoştinţă care a avut nevoie de sânge şi a avut noroc cu prietenii lui care au donat sânge şi l-au ajutat", a povestit Elena, o altă tânără din Capitală.

Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul. Oricine poate dona dacă are între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donaţie, se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului, iar în aproximativ 24 de ore, organismul înlocuieşte sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donaţii de sânge o dată la 70 de zile.

În continuare, spitalele au nevoie de aproximativ 800-1.000 de componente sanguine, în fiecare zi. Centrul de Transfuzii reuşeşte să acopere un necesar de 500-600 de produse. Din sângele recoltat luni, centrul va reuşi să livreze unităţilor spitaliceşti 700 de componente de sânge.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici