Peste 60.000 de pelerini au trecut prin faţa moaştelor Cuviosului Dimitrie

Peste 60.000 de pelerini au trecut prin faţa moaştelor Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând de joi dimineaţa şi până vineri la prânz, a anunţat prăintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

2 afișări
Imaginea articolului Peste 60.000 de pelerini au trecut prin faţa moaştelor Cuviosului Dimitrie

Peste 60.000 de pelerini au trecut prin faţa moaştelor Cuviosului Dimitrie

Din şase în şase ore, Serviciul social al Bisericii Ortodoxe Române împarte pelerinilor ceai cald şi sandwichuri. Potrivit părintelui Stoica, vineri este cinstit Sf. Dumitru izvorătorul de Mir, iar sâmbătă Dimitrie cel Nou, Ocrrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte au fost depuse în Biserica Patriarhală din 1774-1775, a precizat Stoica.

Întrebat dacă au fost oameni care să povestească despre minunile resimţite de cei care s-au închinat la sfintele moaşte, părintele Stoica a spus că aceste lucruri sunt spune la spovedanie.

Totuşi, este o istorie reală aceea a Prea Fericitului întru Veşnică Adormire Teoctist. Era în 1987. Fostul demnitar comunist Ion Dincă a venit la PF Teoctist şi i-a adus vestea că se hotărâse demolarea bisericii din Dealul Mitropoliei şi a clădirilor ce aparţin Patriarhiei. "Nicolae Ceauşescu, la propunerea soţiei sale, hotărâse să fie demolate biserica şi sediul Patriarhiei. Stabilise ca Patriarhia să fie mutată la biserica Radu Negru. Acolo urmau să fie mutate şi moaştele Sfântului Dumitru'' declara patriarhul într-un interviu acordat unui cotidian central, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Patriarhul adăuga că şi-a exprimat dezacordul cu mutarea sfintelor moaşte ale Cuviosului Dumitru de la biserica din Dealul Mitropoliei la biserica Radu Vodă. Dincă i-a transmis lui Ceauşescu poziţia Patriarhului şi l-a rugat să renunţe la hotărârea de demolare. După acestă discuţie, Preafericitul s-a retras în biserică şi ore în şir s-a rugat la moaştele Sf. Dimitrie cel Nou. Ceauşescu nu a mai revenit niciodată asupra intenţiei de a demola biserica, a mai spus părintele Stoica.

"BOR apreciază că minunile săvârşite sunt rezultatul credinţei adevărate şi nu ale unor icoane «făcătoare de minuni». Este altceva atingerea moştelor unui sfânt. Dar şi acesta trebuie să fie rezultatul unei credinţe curate însoţită de rugăciune prfundă şi constantă", a precizat acesta.

"La moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou sunt prezenţi aproximativ 40 de pelerini în fiecare minut. Ca niciodată, timpul de aşteptare a fost până - acum de în trei ore, cel mult trei ore şi jumătate, întrucât totul este foarte bine roganizat'', a declarat Gheorghe Ştefan, şeful serviciului de ordine publică de la Jandarmeria Bucureşti. El a adăugat că în primele două zile sunt estimate a trece prin faţa platformei care adăpoşteşte moaştele aproximativ o sută de mii de persoane. Pentru eveniment au fost mobilizaţi 250 de jandarmi şi 300 de seminarişti, dar şi preoţi de la bisericile unde sunt câte doi slujitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici