Petiţie a judecătorilor români pentru "consolidarea" justiţiei

Aproximativ 350 de judecători români au semnat o petiţie pentru "consolidarea sistemului judiciar", pătat de multe acte de corupţie, a declarat, luni, pentru AFP, unul dintre iniţiatori, Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România(UNJR).

44 afișări
Imaginea articolului Petiţie a judecătorilor români pentru "consolidarea" justiţiei

Petiţie a judecătorilor români pentru "consolidarea" justiţiei

"Răspunsul judecătorilor la acest demers este încurajator. Sunt convinsă că 99 la sută dintre judecători doresc o justiţie curată şi independentă", a declarat Gârbovan pentru AFP.

În petiţie, judecătorii cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) "o poziţie neechivocă privind încălcarea normelor de etică profesională".

"Făcând justiţie pentru alţii, trebuie să avem puterea de a face dreptate corpului magistraţilor", subliniază semnatarii.

Documentul - "o premieră în România" potrivit Danei Gârbovan - a fost elaborat după punerea sub acuzare a doi judecători de la Înalta Curte
Casaţie şi Justiţie pentru implicarea lor într-o afacere răsunătoare privind traficul de influenţă.

Ei sunt bănuiţi că ar fi intervenit, la cererea unui senator, Cătălin Voicu, cu mai mulţi colegi în favoarea unor oameni de afaceri sau oameni politici care au probleme cu legea.

Cu toate acestea ei continuă să profeseze, beneficiind de prezumţia de nevinovăţie.

Solicitând CSM să "ia măsuri ferme pentru curăţarea sistemului", semnatarii estimează că "încălcarea Codului deontologic este la fel de dăunătoare precum actele de corupţie".

"O reacţie tranşantă a CSM va consolida încrederea în justiţia română", a declarat Gârbovan.

CSM a demarat "verificări" asupra magistraţilor incriminaţi, dar până acum nu a fost prezentat public niciun rezultat.

Marţi, Înalta Curte de Justiţie trebuie să analizeze cererea Departamentului Naţional Anticorupţie care vizează arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat că ar fi intervenit pe lângă judecătorii instanţei supreme în sensul emiterii unor decizii favorabile în procese ale unor oameni de afaceri.

Acest caz vine la mai puţin de o săptămână după publicarea de către Comisia Europeană a unui raport care critică ritmul lent al reformei sistemului judiciar din România.

Luni, într-un comunicat de presă, ONG-uri susţin petiţia "Demnitate si Integritate", făcută publică în data de 24 martie, prin care magistraţii înşişi solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o reacţie adecvată faţă de implicaţiile cazului "Voicu" şi modificarea procedurilor de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Zeci de judecători din ţară au înaintat, joi, 25 martie, Consiliului Superior al Magistraturii un protest faţă de încălcări ale normelor eticii profesionale, afirmând că fiecare judecător şi procuror este dator să asigure respectarea valorilor profesiei: integritatea şi demnitatea.

Protestul a fost semnat ulterior de sute de magistraţi, care s-au alăturat iniţiatorilor.

Protestatarii solicită suspendarea procedurii de numire a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la clarificarea modalităţii în care judecători, ulterior anchetaţi de DNA, au avut acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici