Petiţie la Ditrău, în Harghita: 1.800 de locuitori cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini

  • Petiţia a fost depusă de preot şi de mai multe persoane.
  • Este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei.
  • Semnatarii petiţiei cer patronilor brutăriei să prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri Lanka.
1642 afișări
Imaginea articolului Petiţie la Ditrău, în Harghita: 1.800 de locuitori cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini

Petiţie la Ditrău, în Harghita: 1.800 de locuitori cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini

O petiţie cu peste 1.800 de semnături, prin care se cere patronilor brutăriei din Ditrău, judeţul Harghita, să nu angajeze forţă de muncă străină şi să prezinte actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri Lanka, a fost depusă marţi la primăria din localitate.

Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că petiţia a fost depusă de preot şi de mai multe persoane şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei.

„A fost depusă, marţi, o petiţie la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării săteşti care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiţia a fost depusă de preot şi de mai mulţi oameni şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei”, a spus Puskas.

Semnatarii petiţiei cer patronilor brutăriei să prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri Lanka şi să prezinte Consiliului Local Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale ale acestora.

„Să nu angajeze forţă de muncă străină în situaţia în care rata şomajului în comuna Ditrău depăşeşte 2% şi să contribuie, astfel, la prevenirea imigrării tinerilor”, se mai arată în document.

De asemenea, în petiţie se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să îşi ceară scuze de la locuitorii comunei pentru prejudiciul adus reputaţiei lor, dar şi de la preotul capelan, care a acceptat rolul de mediator al situaţiei doar la cererea credincioşilor.

„Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine şi interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înfiinţarea unui sindicat al angajaţilor din comună. Să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv pentru 5 ani, şi să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate şi să achite eventualele compensaţii pentru orele de muncă nedeclarate”, se mai arată în petiţie.

Cazul brutăriei din Ditrău a ajuns în atenţia publicului după ce localnicii s-au revoltat împotriva celor doi angajaţi srilankezi.

Peste 300 de persoane au participat la Căminul Cultural din Ditrău la o adunare populară unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună, oamenii insistând că nu vor emigranţi în satul lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici