PNL: RADET să conteste decizia ANRE de majorare a preţului gigacaloriei

Liderul consilierilor PNL din CGMB, Cornel Pieptea, a declarat, marţi, că va solicita ca RADET să fie mandatat pentru a contesta în instanţă decizia ANRE în privinţa energiei termice, care a dus la creşterea preţului gigacaloriei, dar şi demiterea actualului Consiliu de Administraţie al Regiei.

298 afișări
Imaginea articolului PNL: RADET să conteste decizia ANRE de majorare a preţului gigacaloriei

PNL: RADET să conteste decizia ANRE de majorare a preţului gigacaloriei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

”Deşi Consiliul General a adoptat hotărârea de solicitare a transferului acţiunilor Electrocentrale Bucureşti din proprietatea Guvernului în proprietatea municipalităţii, de câteva luni Guvernul nu adoptă această hotărâre care ar rezolva o parte din problemele acestui sistem. În acest moment municipalitatea este nevoită să plătească prin subvenţie o parte din costurile de producţie a energiei termice, fără a putea verifica dacă aceste costuri sunt corecte”, a declarat Pieptea.

El a precizat că cere ANRE, cea care a aprobat majorarea tarifului energiei termice, să facă publice modificările efective din structura tarifului pentru a se putea vedea dacă sunt juste.

”O creştere cu 10% este extrem de mare. (…) Din informaţiile publice care există la acest moment, nici materia primă nu s-a scumpit atât de mult, fie că vorbim de gaz, fie de alţi combustibili”, a afirmat Pieptea.

El a mai cerut ca ministrul Economiei să dispună corpului de control o verificare la ELCEN referitoare la fundamentarea majorării de tarif, menţionând că decizia ANRE s-ar fi bazat pe o propunere făcută de ELCEN.

Liderul consilierilor PNL a declarat că va solicita demiterea Consiliului de Administraţiei al RADET deoarece instituţia a notificat cu o întârziere de două săptămâni CGMB cu privire la creşterea preţului gigacaloriei şi nici nu a prezentat planul de administrare în termenul legal de 3 luni de la numire.

”O astfel de decizie cum este aceasta, luată de ANRE, va trebui în opinia mea contestată în instanţă. Voi propune în cadrul CGMB să mandatăm Consiliul de Administraţiei al RADET să atace în instanţă hotărârea, atâta timp cât fundamentul ei nouă nu ne este adus la cunoştinţă”, a afirmat liderul consilierilor PNL.

Pieptea a susţinut că majorările sunt de 17 lei per gigacalorie, însă la baza acestei decizii nu ar fi existat niciun studiu de impact. În acest sens, liderul consilierilor PNL a admis că poziţia liberalilor este similară cu cea a primarului Sorin Oprescu.

El a anunţat că PNL va propune suplimentarea subvenţiei la gigacalorie, din bugetul Primăriei Capitalei, astfel încât tariful pe care îl plăteşte populaţia să rămână la acelaşi nivel ca până acum.

”Solicit Guvernului să aprobe de urgenţă memorandumul (pentru fuziunea RADET-ELCEN, n.r.) pentru a putea crea un sistem eficient de alimentare cu energie termică centralizată şi totodată pentru a permite bucureştenilor şi municipalităţii accesul la elementele de cost ale tarifului energiei termice”, a mai afirmat Pieptea.

Preţurile la care ELCEN Bucureşti vinde gigacaloria destinată consumului populaţiei şi clienţilor industriali au crescut de la 1 ianuarie ca urmare a unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Preţul gigacaloriei pentru populaţie a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,1 lei/gigacalorie la 186 lei/gigacalorie (aproximativ 160 lei/MWh), potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei", se arată într-un comunicat al ELCEN.

Decizia ANRE a intrat în vigoare la 1 ianuarie. ANRE transmite producătorilor de energie termică, la sfârşitul fiecărui an, tarifele de facturare pentru consumatorii casnici şi noncasnici pentru anul următor.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi că RADET a fost înştiinţată de ELCEN la sfârşitul anului trecut că din 1 ianuarie 2015 va creşte tariful cu 10,2%.

Oprescu a spus că Primăria nu a fost consultată şi nici informată de către ELCEN de această creştere de tarif, însă majorarea tarifului nu va fi suportată de populaţie, ci din bugetul municipalităţii.

ELCEN produce energia termică şi o vinde către Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), care apoi o furnizează clienţilor finali.

Pentru consumatorii industriali preţul gigacaloriei este de 216,7 lei/gigacalorie (186,3 lei/MWh) pentru anul în curs.

Preţul gigacaloriei a fost anul trecut în Bucureşti 341 de lei, din care populaţia a plătit 169,88 de lei, iar Primăria a suportat prin subvenţie peste 50% din preţ, respectiv 171,18 lei.

Populaţia Bucureştiului consumă anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici