Poluarea de pe râul Mureş: Amendă de 40.000 de lei / Se instalează baraje pentru reducerea impactului asupra mediului | GALERIE FOTO

O amendă de 40.000 de lei a fost aplicată, sâmbătă, în cazul poluării cu ulei a râului Mureş de la termocentrala Romgaz de la Iernut, unde un transformator s-a fisurat. Impactul asupra mediului este scăzut, iar pentru reducerea efectelor se instalează baraje absorbante în patru locuri diferite.

1249 afișări
Imaginea articolului Poluarea de pe râul Mureş: Amendă de 40.000 de lei / Se instalează baraje pentru reducerea impactului asupra mediului | GALERIE FOTO

Poluarea de pe râul Mureş: Amendă de 40.000 de lei / Se instalează baraje pentru reducerea impactului asupra mediului | GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 

Apele Română informează sâmbătă, într-un comunicat de presă, că uleiul cu care s-a produs, vineri, poluarea are un impact redus asupra mediului, iar cantitatea estimată este de circa o tonă.

”Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureş, s-a dispersat pe o lungime de cca 10 km şi o lăţime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita judeţului Alba”, potrivit sursei citate.

De asemenea, pentru reducerea efectelor poluării, s-a instalat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un baraj absorbant de 80 de metri lăţime, în zona localităţii Teiuş şi sunt în curs de realizare de baraje absorbante în aval, la Şibot, în amonte de barajul Mintia şi în judeţul Arad, lângă Săvârşin.

”Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureş (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante şi menţinerea lor în pozitie este dificilă. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă. Administraţia Bazinală de Apă Mureş a informat telefonic partea ungara – ATIVIZIG – Szeged cu privire la posibila prezenţă a irizaţiilor de ulei mineral. După constatarea efectuată la faţa locului de către specialiştii A.N. „Apele Române” s-a întocmit un proces – verbal în care s-a menţionat existenţa unei contravenţii la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei”, potrivit Apelor Române.

La rândul lor, reprezentanţii Romgaz, au transmis, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că echipele specializate ale companiei au intervenit, vineri, pentru etanşeizarea unei instalaţii de evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conţinând circa 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureş.

”Compania subliniază că operaţiunea de remediere a situaţiei s-a realizat în prezenţa reprezentanţilor Gărzii de Mediu Mureş, fiind închisă instalaţia respectivă şi utilizându-se baraje absorbante special pregătite pentru aceste situaţii. Nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureş”, potrivit Romgaz.

O defecţiune a separatorului de ulei care etanşeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcţionarea Centralei Iernut a dus la scurgerea accidentală, conform sursei citate.

”Cantitatea de ulei scursă accidental nu conţine substanţe toxice pentru mediu (PCB – produşi bifenili policloruraţi), aşa cum rezultă din fişele tehnice ale uleiurilor utilizate la CTE Iernut. Conducerea Companiei Romgaz a dispus verificarea tuturor instalaţiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut şi va continua colaborarea cu autorităţile competente pentru prevenirea oricăror situaţii care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător”, potrivit Romgaz.

Termocentrala de la Iernut a fost preluată de Romgaz, companie subordonată Ministerului Energiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici