Ponta către Fenechiu: Când ai protestatari, întreabă-i dacă nu iau milioane pe consultanţă la metrou

Premierul Victor Ponta i-a recomandat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, că atunci când la el vin "diverşi oameni" să protesteze să-i întrebe dacă nu cumva sunt acţionari chiar la o firmă care a câştigat, în patru ani, aproximativ 600 milioane lei pentru servicii de consultanţă la metrou.

1055 afișări
Imaginea articolului Ponta către Fenechiu: Când ai protestatari, întreabă-i dacă nu iau milioane pe consultanţă la metrou

Relu Fenechiu (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Un singur lucru vreau doar să vă spun, ca să înţelegeţi de unde-s nemulţumirile. Domnul ministru Fenechiu, în premieră vă zic, ca să ştiţi de ce vă ceartă sindicaliştii, presa şi toţi ceilalţi. Păi, ia să vă anunţ! În perioada 2007-2009, o societate privată care are 250 de acţionari, privatizată prin MEBO (trecerea mijloacelor de producţie ale unităţii din proprietatea statului în cea a muncitorilor, cu drept de preempţiune la cumpărarea acţiunilor-n.r.), a încheiat contracte de 245 milioane lei pentru efectuarea de studii, servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru lucrări de specialitate la metrou. În perioada 2009-2011,că era criză, aceeaşi societate a încheiat contracte de 339 milioane lei, deci aproape 100 milioane euro, tot pentru efectuarea de studii pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de metrou", a spus premierul, în şedinţa de guvern.

El a precizat că aceste informaţii sunt conţinute într-o notă primită de la Corpul său de Control.

"La metrou e mult mai profitabil să faci studii şi consultanţă decât să faci vreo linie de metrou. Domnul ministru, o să vă dau nota de la corpul de control (...) şi, când mai vin să protesteze diverşi oameni, întrebaţi dacă nu sunt acţionari la firma asta care face consultanţă. Deci, ajunge, asta e ideea. S-a trăit bine pe bani de la Guvern. O să facem metroul, dar nu-i îmbogăţim pe mulţi alţii care nu fac metroul, dar apar prin presă să ne spună cum trebuie să facem metroul. E un mesaj pe care vreau să-l dau pentru multe alte afaceri de acest gen", a mai spus premierul.

În opinia lui Ponta, nemulţumirile apărute la metrou în ultima perioadă au legătură cu faptul că noul director nu mai doreşte prelungirea contractelor de servicii cu firma respectivă.

El a cerut tuturor miniştrilor să-l informeze dacă întâlnesc situaţii similare în instituţiile pe care le coordonează.

La finalul prezentării situaţiei de la metrou, ministrului Transporturilor s-a ridicat de la locul său aflat la masa de şedinţă a Guvernului şi s-a dus la primul-ministru pentru a primi documentul.

"Ai văzut, Relu?", l-a întrebat Ponta pe Fenechiu, moment în care cei doi răsfoiau nota emisă de Corpul de Control.

La finalul şedinţei de guvern, Biroul de Presă al Palatului Victoria a prezentat public nota de control, în care se arată că inspectorii guvernamentali au efectuat, marţi, 12 martie, o "acţiune de documentare" la Metrorex cu privire la modul în care au fost stabilite şi derulate relaţiile contractuale dintre această societate comercială şi Metroul S.A. Bucureşti (fosta întreprindere Metroul Bucureşti).

La Metroul Bucureşti, societate cu atribuţii de proiectare, realizarea studiilor privind modernizarea reţelei de metrou, consultanţă şi asistenţă tehnică privind investitii la reţeaua de metrou, acţionari sunt Rozorea George (10,373%), Arghiroiu Ovidiu (4,085%), Călinescu Sorin (4,961%), Ivan Victoria Cecilia (6,715%) şi o listă de alţi 245 acţionari (73,866%). Administratorii societăţii sunt Rozorea George (preşedinte al consiliului de administraţie), Florescu Grigore şi Dincă Ana.

În document se arată că, în perioada 2005-2012, Metrorex a încheiat 9 contracte de prestări servicii cu S.C. Metroul S.A. şi cu diverse asocieri fără personalitate juridică din care această societate comercială a făcut parte, a căror valoare totală este de 585,6 milioane lei, din care Metrorex S.A. a efectuat deja plăţi în sumă totală de 186,8 milioane lei. Astfel, în perioada 2007-2009, Metrorex a încheiat 3 contracte cu S.C. Metroul S.A., în valoare cumulată de 245,7 milioane lei pentru servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică, iar în intervalul 2009 - 2011 a încheiat încă 6 contracte similare în valoare cumulată de 339,8 milioane lei.

În aceeaşi notă de control se mai arată că, în anul 1993, ministrul transporturilor a emis un ordin prin care s-a prevăzut că "fundamentarea necesarului de fonduri bugetare pentru investiţiile în curs se va face pe bază de programe de lucrări fizice cu priorităţi convenite de METROREX cu S.C. Metroul S.A şi că, după aprobarea alocaţiei bugetare, S.C. Metroul S.A., în numele şi pentru Metrorex, va proceda la organizarea licitaţiilor, respectiv la contractarea lucrărilor. Ordonul mai stabilea că "pentru investiţiile în curs, activitatea de contractare, de urmărire a execuţiei şi de punere în funcţiune va fi desfăşurată de S.C. Metroul S.A.".

Pentru punerea în aplicare a prevederilor ordinului, Metrorex a încheiat cu S.C. Metroul S.A. un contract de mandat având ca obiect preluarea de către S.C. Metroul S.A. a tuturor responsabilităţilor privind continuarea execuţiei investiţiilor la metroul din municipiul Bucureşti, în sensul terminării lucrărilor pe traseele în curs de execuţie în vederea punerii în funcţiune, în mod eşalonat a acestora, precum şi completarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare a reţelei în funcţiune. În ianuarie 1996, ministrul Transporturilor a emis un ordin prin care a fost abrogat ordinul anterior, stabilindu-se că organizarea şi desfăşurarea activităţii de investiţii aferente metroului este în întregime în răspunderea Regiei Metrorex.

"În perioada 1993 - 1996, în baza ordinului ministrului Transporturilor, S.C. Metroul S.A. a fost mandatată să efectueze, în numele şi pentru Metrorex (organizată în acea perioadă ca regie), investiţiile la reţeaua de metrou din municipiul Bucureşti. Nu au fost identificate documente, aferente perioadei 1996 - 2013, din care să rezulte că investiţiile la reţeaua de metrou din Bucureşti sunt realizate de S.C. Metroul S.A., în numele şi pentru Metrorex", se arată în nota de control.

O altă concluzie a inspectorilor este însă că, potrivit dispoziţiilor actului normativ de înfiinţare a S.C. Metroul S.A, această societate are atribuţii legale în legătură cu proiectarea investiţiilor privind realizarea reţelei de metrou, efectuarea de studii pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de metrou, precum şi de a presta servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru lucrări de specialitate la reţeaua de metrou. întrucât actul normativ menţionat nu a fost abrogat.

Nota de informare privind relaţiile contractuale dintre Metrorex şi S.C. Metroul S.A. Bucureşti a fost transmisă, spre informare, Cancelariei primului-ministru, Secretariatului General al Guvernului şi consilierul pe probleme economice al premierului, Cristian Socol.

În urmă cu o săptămână, sindicaliştii de la metrou, conduşi de preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, au protestat acuzând lipsa de dialog a autorităţilor, poziţia inflexibilă a conducerilor Ministerului Transporturilor şi Metrorex faţă de negocierea Contractului colectiv de muncă, care expiră pe data de 31 martie, precum şi neclarificarea situaţiei angajaţilor în condiţiile trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei.

Ei au atenţionat Guvernul că de la 1 aprilie ar putea opri activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici