Ponta, despre trecerea STS la MAI: Este decizia Parlamentului. Eu mă ocup de Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, în legătură cu adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului privind trecerea STS la MAI, că este decizia Parlamentului şi că, în continuare, crede că serviciul 112 trebuie să se afle în coordonarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă.

111 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre trecerea STS la MAI: Este decizia Parlamentului. Eu mă ocup de Guvern

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este decizia Parlamentului. Eu mă ocup de Guvern, ce face Parlamentul este treaba Parlamentului. În continuare cred, dincolo de disputele politice cu domnul Băsescu, că sistemul 112 trebuie să se afle în coordonarea operativă a Departamentului pentru situaţii de urgenţă, cel condus de domnul Arafat", a spus Ponta, întrebat în legătură cu adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului.

Ponta a adăugat că preşedintele Băsescu "va contesta, va ţipa şi va minţi" că va fi afectat sistemul 112, dar în toată Europa acest sistem este la Ministerul de Interne şi numai în România este la Preşedinţie. "Ca să ştie domnul Băsescu ce vorbim noi la telefon", a adăugat Ponta.

Proiectul de lege prin care STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţi şi senatori PSD şi se referă la modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a altor acte normative.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de act normativ.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor deoarece termenul de dezbatere - 20 martie 2014 - a fost depăşit.

Liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, a criticat în plenul Camerei Deputaţilor adoptarea tacită a acestui proiect de lege, care vizează trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne.

"Este un proiect foarte important şi nu trebuia folosit niciun tertip pentru a eluda dezbaterea. Acest act normativ, chiar dacă dumneavoastră l-aţi pasat Senatului, ar fi trebuit dezbătut în Camera Deputaţilor. Nu putem ocoli cea mai importantă Cameră", a spus Gheorghe Tinel.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a arătat însă că atunci când se depăşeşte termenul de depunere a raportului faţă de un proiect de lege nu se mai face nicio "şmecherie", doar se aplică Regulamentul şi deputaţii nu mai au competenţă să dezbată proiectul de lege.

Potrivit acestui proiect de lege, STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi sau eliberaţi din funcţie prin decizia primului ministru.

În proiect se mai arată că la data intrării în vigoare a acestui proiect de lege MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de Senat, forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici