Ponta: Sper că, miercuri seară, Mona Pivniceru va depune jurământul ca ministru al Justiţiei

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că speră ca miercuri să fie luată în discuţia Plenului CSM cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratură, astfel încât, după îndeplinirea tuturor procedurilor, în seara aceleiaşi zile, aceasta să depună jurământul ca ministru al Justiţiei.

412 afișări
Imaginea articolului Ponta: Sper că, miercuri seară, Mona Pivniceru va depune jurământul ca ministru al Justiţiei

Mona Pivniceru (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ponta a precizat că Mona Pivniceru şi-a depus demisia din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), urmând să-şi înceteze calitatea de magistrat, ceea ce "lasă fără obiect orice discuţie despre delegarea sau detaşarea ei la Guvern pe o perioadă determinată".

Premierul a subliniat că Pivniceru va putea astfel să îndeplinească fără nicio incompatibilitate funcţia de ministru al Justiţiei.

Ponta a adăugat că, pe ordinea de zi a Plenului CSM de miercuri, se află şi cererea de demisie a doamnei Pivniceru din funcţia de judecător la ICCJ. El a precizat că va fi prezent la şedinţă şi va insista ca Plenul CSM "să nu continue să obstrucţioneze" procedura de numire a Monei Pivniceru ca ministru al Justiţiei.

"Îmi exprim speranţa că miercuri vom avea îndeplinite toate procedurile şi, miercuri seară, Mona Pivniceru va depune jurământul ca ministru al Justiţiei", a mai spus premierul, care, cu acelaşi prilej, a ţinut să facă "un apel public la CSM să înţeleagă că trebuie să acţioneze conform legii".

Mona Pivniceru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a demisionat, luni, din magistratură, după ce, în 8 august, şi-a depus la CSM demisia din funcţia de membru ales al Consiliului, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiţiei.

Reprezentanţii Biroului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat, pentru MEDIAFAX, că cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratura a fost întregistrată luni.

Mona Pivniceru a solicitat să se ia act de demisia ei din magistratură începând cu data de 20 august, au precizat reprezentanţii CSM.

Cererea de demisie a Monei Pivniceru din magistratură, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, trebuie să fie prezentată Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cărui hotărâre este transmisă ulterior preşedintelui ţării, a precizat CSM.

"Pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflată într-o atare situaţie să nu mai aibă calitatea de magistrat, trebuie ca cererea de demisie să fie prezentată Plenului CSM, reunit în şedinţă, iar hotărârea Plenului se transmite ulterior preşedintelui României, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial. Data eliberării din funcţia de magistrat este data publicării decretului în Monitorul Oficial, se mai precizează în comunicatul CSM", a arătat CSM.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a criticat, luni, CSM, acuzând faptul că această instituţie are un calendar politic pe care el îl regretă şi apreciind că acest fapt este în dezavantajul imaginii Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici