Prahova: Fost membru în Comisia pentru persoane cu handicap, condamnat la închisoare cu suspendare

Psihologul Ioana Borcan, fost membru în Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, a fost condamnată definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, ea fiind, de asemenea, trimisă în judecată în alte două dosare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

89 afișări
Imaginea articolului Prahova: Fost membru în Comisia pentru persoane cu handicap, condamnat la închisoare cu suspendare

Prahova: Fost membru în Comisia pentru persoane cu handicap, condamnat la închisoare cu suspendare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese pe Ioana Borcan, fost psiholog în Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, pe motiv că aceasta, în calitate de membru al acestei comisii, a semnat eliberarea unui certificat de handicap pe numele mamei sale, fapte produse în noiembrie 2008 şi septembrie 2009.

Sentinţa instanţei supreme este definitivă şi reduce la jumătate pedeapsa dată de Curtea de Apel Ploieşti în acest dosar.

Ioana Borcan este, de asemenea, inculpată în alte două dosare, pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi înşelăciune, toate în formă continuată, alături de ea fiind cercetată, în aceleaşi cazuri, mai multe persoane, angajaţi ai unor instituţii publice din Prahova, între care şi fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova Viorica Oniga.

În octombrie 2013, Ioana Borcan, fost psiholog în cadrul Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, a fost condamnată de Curtea de Apel Ploieşti la un an de închisoare cu suspendare.

Ioana Borcan a fost trimisă în judecată pentru comiterea a două infracţiuni de conflict de interese, pe motiv că a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a mamei sale. Ca urmare a obţinerii certificatului de handicap, începând cu anul 2008, mama Ioanei Borcan a primit lunar indemnizaţie de handicap, buget complementar şi indemnizaţie de însoţitor, se arată în rechizitoriul procurorilor care au instrumentat acest caz.

Ioana Borcan este al treilea membru al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova condamnat anul acesta pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese.

Fostul preşedinte al acestei comisii, medicul Viorica Oniga, a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune, după ce a decis eliberarea de certificate de handicap pe numele soţului şi fiului său.

De asemenea, un asistent social fost membru al aceleiaşi comisii, Ştefania Simona Baroian, a fost condamnat la începutul acestei luni la patru luni de închisoare cu suspendare pe motiv că a participat la luarea deciziei privind eliberarea unui certificat de handicap pe numele socrului său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici