Prefect Cluj: Dacă primarul Emil Boc nu se conformează, îi mai dăm o amendă, facem şi denunţ penal

Prefectura Cluj ar putea da noi amenzi primarului Emil Boc în cazul retrocedărilor de teren din livada Palocsay, urmând să fie depuse denunţuri penale împotriva acestuia dacă se va constata că nu pune în aplicare sentinţe definitive şi irevocabile obţinute de foştii proprietari.

574 afișări
Imaginea articolului Prefect Cluj: Dacă primarul Emil Boc nu se conformează, îi mai dăm o amendă, facem şi denunţ penal

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că motivul invocat de primarul Emil Boc pentru nepunerea în posesie a mai multor foşti proprietari, şi anume faptul că nu există toate documentele legale, "este o mare minciună".

"La presiunea cetăţenilor înscrişi în audienţe sau a petiţiilor înregistrate, legate de livada Palocsay, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Cluj a fost nevoită să ia decizia de amendare a primarului Emil Boc cu 20.000 de lei. Am avut întâlniri repetate cu Emil Boc şi i-am atras atenţia să respecte legea şi să îi pună în posesie pe cei peste 400 de proprietari, în condiţiile în care, din 2003, a fost transferat terenul de la ADS la Comisia Locală de Fond Funciar Cluj-Napoca. Faptul că nu sunt documente legale, aşa cum invoca Emil Boc, e o mare minciună. Ori îl mint membrii comisiei pe Boc, ori el ne minte cu neruşinare. Dacă primarul nu se conformează, îi mai dăm o amendă, o să îi dăm amenzi până se respectă legea", a spus Vuşcan.

El l-a avertizat pe Emil Boc că, în cazul în care se vor înregistra situaţii de neaplicare a unor sentinţe definitive şi irevocabile ale instanţei în cazul revendicărilor de teren din livada Palocsay, Prefectura va depune împotriva acestuia "denunţuri penale".

"Am pregătit o adresă pentru Primăria Cluj-Napoca să ne răspundă în scris, cu nume, cine sunt cele peste 400 de persoane care nu au dreptul să intre în posesie. Îi convocăm pe toţi, şi pe Emil Boc, şi să le răspundă. Este vorba despre o suprafaţă totală de 422 de hectare din care 100 de hectare au fost puse în posesie. În cealaltă zonă de ce nu se pun oamenii în posesie?", a spus prefectul Clujului.

Primarul Emil Boc a declarat, marţi, în replică la declaraţiile lui Vuşcan, că îi cere acestuia să înceteze "presiunile" pe diverse teme de retrocedări.

"Îi reamintesc prefectului că, potrivit Constituţiei, nu există relaţie de subordonare între prefect şi primar. Prefectul este un personaj numit, primarul este o persoană aleasă şi, în consecinţă, îi solicit public să înceteze presiunile pe diverse teme de retrocedări şi să aplice şi să respectăm, cu toţii, doar legea, acolo unde se poate impune o retrocedare", a spus Boc.

El a precizat că, dacă nu a primit din partea Comisiei Locale de Fond Funciar Cluj-Napoca propuneri de validare a cererilor de revendicare ale unor foşti proprietari din livada Palocsay, înseamnă că documentaţiile depuse de aceştia nu erau complete.

"Acest proces de retrocedare durează din 2003 tocmai pentru că documentaţia este incompletă. Acolo unde s-a putut s-a retrocedat şi se va retroceda în continuare pe măsură ce documentaţiile se completează. Doar unde există acte legale, punerea în posesie se va face imediat", a subliniat Boc.

Întrebat cum comentează afirmaţia lui Ioan Gheorghe Vuşcan potrivit căreia Prefectura va continua să îl amendeze, Emil Boc a răspuns: "Atâta ştie, atâta poate".

Comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj a dispus amendarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu suma de 20.000 de lei, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, pentru "tergiversarea" punerii în posesie a câtorva sute de foşti proprietari ai unei livezi.

Prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan declara, vineri, că a avut mai multe întâlniri cu Emil Boc pe tema punerii în posesie a foştilor proprietari ai livezii Palocsay, dar că acesta tergiversează aplicarea legii.

"Comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj, al cărei preşedinte sunt, a dispus aplicarea unei amenzi în valoare de 20.000 de lei primarului Emil Boc, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, pentru tergiversarea punerii în posesie a peste 400 de foşti proprietari care au revendicat terenul livezii Palocsay. Agenţia Domeniului Statului (ADS) a predat terenul din 2003 comisiei locale de fond funciar de la Primăria Cluj-Napoca şi au fost puşi în posesie vreo 80 de foşti proprietari, dar acţiunea nu s-a finalizat pentru toate cele peste 500 de persoane implicate. Au fost date avertismente celor din Primărie, am discutat cu domnul Boc de mai multe ori, care a promis că lucrurile vor intra în normalitate, dar nu s-a întâmplat nimic. Aplicarea legii nu este facultativă", spunea Vuşcan.

Terenul de peste 1.000 de hectare al livezii Palocsay, din Cluj-Napoca, aparţinând Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, a fost revendicat în instanţă după 1990 de foştii proprietari, dar numai o parte au fost puşi în posesie.

Emil Boc declara, luni, că Primăria Cluj-Napoca "nu retrocedează terenuri la presiunea prefectului, ci doar în baza legii".

"Primăria a procedat şi procedează legal, acolo unde există acte în regulă se retrocedează, unde nu, nu. Amenda dată este mai mult una politică, de dragul de a fi băgat în seamă prefectul, şi va fi atacată în instanţă. Se retrocedează terenuri în măsura în care există toate actele legale, adică extras de carte funciară, suprapunere cadastrală şi demonstrarea că persoana care solicitat terenul are dreptul la acel teren. Foarte multe situaţii sunt doar pe hârtie şi enunţiative, nu sunt acoperite de documente juridice. Unde documentele juridice acoperă solicitarea, se merge mai departe", spunea Boc.

Reprezentanţii Prefecturii Cluj declarau că procesul-verbal de amendă a fost trimis, luni, Primăriei Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici