Prefectul de Bistriţa-Năsăud: La Biserica Evanghelică "s-au spălat bani"

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Szilagyi Ioan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a cerut un raport privind modul de cheltuire a banilor publici la lucrările de reparaţii realizate la Biserica Evanghelică din Bistriţa, afectată de incendiu, întrucât consideră că "s-au spălat bani".

127 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Bistriţa-Năsăud: La Biserica Evanghelică "s-au spălat bani"

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Szilagyi Ioan (Imagine: Mediafax Foto)

"Eu cred că aici, la Biserica Evanghelică din Bistriţa, s-au spălat bani şi din cauza asta insist de o mie de ori şi la anticorupţie şi la Poliţie să se facă o evaluare cinstită şi corectă ca să vedem câţi bani s-au cheltuit până acum şi de unde au venit banii. Sursele de finanţare sunt Primăria Bistriţa, Compania Naţională pentru Investiţii, donaţii de la saşii din diasporă din Austria şi Germania", a spus prefectul.

Szilagyi Ioan a relatat că, într-o emisiune la o televiziune locală, Thomas Hartig (directorul Forumului Democrat German filiala Bistriţa - n.r.) a spus câţi bani vin lunar din străinătate, din donaţii.

"Noi trebuie să facem un calcul foarte simplu, adică cât a zis domnul Hartig ori 12 şi ne iese câţi bani au intrat într-un an", a spus prefectul.

Szilagyi nu a vrut să precizeze însă suma.

"Am cerut pe cale oficială un raport, inclusiv şefului Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Ion Burcuşel. Nu mi-a prezentat niciun raport, că e în concediu. Aştept să treacă perioada aceasta de concedii, dar într-o lună cu siguranţă voi avea un raport", a declarat prefectul, care a promis că îl va da publicităţii.

Totodată, Szilagyi Ioan a afirmat că, în opinia sa, Parohia Evanghelică Bistriţa nu are cum să ducă lipsă de bani.

"Parohia Evanghelică a avut, la Bistriţa, terenuri, păduri şi clădiri pe care le-a vândut. Trebuie să spună ce a făcut cu banii aceştia. Am o chitanţă de la Viile Tecii (sat din comuna Teaca - n.r.), unde un cetăţean, Lăcătuş Anton, a plătit 1.000 de lei avans în contul Parohiei Evanghelice ca să folosească o păşune de 36 de hectare. Este ştampilat, este o chitanţă, aşa că e o dovadă că Parohia Evanghelică are teren acolo şi încasează bani", a declarat Szilagyi Ioan.

Prefectul a negat că ar avea vreo dispută personală cu preotul evanghelic, pe care l-a denunţat atât Poliţiei, cât şi Direcţiei Generale Anticorupţie, instituţii cărora le-a cerut să facă o anchetă.

"Nu am nimic cu preotul de la Biserica Evanghelică (Johann Dieter Krauss - n.r.). Declara pe la televizor că nu trebuie să facă niciun raport cu banii daţi pentru Biserică. Sunt de acord dacă e vorba de bani daţi de tatăl lui, dar referitor la banii primiţi de la Primărie şi Ministerul Culturii va trebui să facă rapoarte la sânge", a spus prefectul.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că nici înainte şi nici după incendiul care a afectat clădirea nu a donat niciun leu pentru Biserica Evanghelică şi nici nu are de gând să doneze.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat, luni, că nu există un proiect de reabilitare a Bisericii Evanghelice, afectată de incendiu, susţinând că Ministerul Culturii şi Cultelor, care a anunţat că va asigura finanţarea pentru această etapă, a amânat semnarea contractului cu un proiectant.

De cealaltă parte, secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu, a respins acuzaţiile primarului Bistriţei, precizând că Ministerul Culturii a efectuat o expertiză la Biserica Evanghelică din Bistriţa - monument din secolul al XIV-lea -, care va fi urmată de un proiect tehnic şi de alocarea unei sume pentru intervenţia de urgenţă la respectiva Catedrală.

În 11 iunie, un incendiu devastator a cuprins schela ce înconjura Biserica Evanghelică din Bistriţa, monument din secolul al XIV-lea, ajungând până în turn. Turla şi două turnuleţe au fost distruse în totalitate, dar şi o parte din şarpantă. Douăsprezece echipaje de pompieri din Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş au luptat timp de trei ore cu focul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici