Prefectura Arad a emis ordinul de suspendare din funcţie a şefului CJ, care este arestat

Prefectura Arad a emis, vineri, ordinul de suspendare din funcţie a şefului Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, arestat pentru trafic de influenţă, şi ale cărui atribuţii au fost preluate încă de luni de către vicepreşedintele instituţiei Adrian Ţolea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

164 afișări
Imaginea articolului Prefectura Arad a emis ordinul de suspendare din funcţie a şefului CJ, care este arestat

Nicolae Iotcu (Foto: Adrian Piclisan / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Arad, vineri a fost înregistrată comunicarea Tribunalului Timiş privind instituirea măsurii arestului preventiv faţă de Nicolae Petru Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

"Drept urmare, în baza prevederilor art. 71 alin. (1) şi art. 108 alin. (2) din Legea 215/2001, prefectul judeţului Arad a emis un ordin privind constatarea suspendării mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, al domnului Nicolae Petru Ioţcu. Conform prevederilor art. 71 alin. (3) din Legea 215/2001, suspendarea din funcţie durează până la încetarea stării de arest preventiv", precizează comunicatul.

Atribuţiile lui Nicolae Ioţcu au fost preluate, luni, de către Adrian Ţolea (PNL), unul dintre vicepreşedinţii CJ, iar în următoarele zile va fi convocată o şedinţă a Consiliului Judeţean pentru votarea unui preşedinte interimar, care va fi ales dintre cei doi vicepreşedinţi, respectiv Ţolea şi Remus Guţu (PNL).

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, liberalul Nicolae Ioţcu, reţinut de DNA, în 24 iulie, după ce a fost prins în flagrant, când primea 10.000 de euro mită de la un om de afaceri pentru un contract de achiziţie de aparatură medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, a fost arestat preventiv, în 25 iulie, de Tribunalul Timiş. Ioţcu fusese reţinut pentru trafic de influenţă, după aproximativ cinci ore de audieri.

Nicolae Iotcu. Foto: Ciprian Hord / Mediafax Foto

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Nicolae Ioţcu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa în cadrul procedurii organizate la CJ, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziţie publică privind "Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad", în valoare de 1.600.000 de euro.

Astfel, Ioţcu a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând membrii comisiei, astfel încât aceştia să stabilească drept câştigător al procedurii societatea menţionată anterior în asociere cu altă firmă.

În urma influenţei exercitate, contractul respectiv a fost câştigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăţi.

În 22 iulie, Ioţcu a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranşe şi diferenţa din suma totală pretinsă.

În 24 iulie, cu ocazia primirii sumei de 10.000 euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranşă din suma totală de 40.000 de euro), Ioţcu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie.

Nicolae Ioţcu este preşedinte al Consiliului Judeţean Arad din anul 2008. Anterior, în perioada 2004-2008, el a fost senator din partea PDL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici