Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, ridicat de procurori în timp ce era în trafic: Am sentimentul că sunt singurul din sat care nu ştie şi nu înţelege ce se întâmplă

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, a fost ridicat de către procurorii DNA, joi după-amiază, în timp ce se afla în trafic, în municipiul Iaşi, el urmând să fie dus la audieri, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Adomniţei, care, la ora transmiterii acestei ştiri se află în sediul DNA Serviciul Teritorial Iaşi, susţine că a fost chemat să dea declaraţii în faţa procurilor şi că are sentimentul că este "singurul din sat care nu ştie ce se întâmplă în jurul său".

1671 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, ridicat de procurori în timp ce era în trafic: Am sentimentul că sunt singurul din sat care nu ştie şi nu înţelege ce se întâmplă

Cristian Adomniţei (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)

"Am fost chemat la audieri şi aştept pe hol. Nu am fost ridicat din trafic. Am sentimentul acela că sunt singurul din sat care nu ştie şi nu înţelege ce se întâmplă în jurul său", a spus Adomniţei, citat de corespondentul MEDIAFAX.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean din Iaşi, Marius Pârciu, a afirmat că, alături de preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, au fost duşi la audieri de către procurorii DNA alţi doi angajaţi ai instituţiei, toţi trei fiind "escortaţi" de către jandarmi de la sediul administraţiei judeţene.

"Au fost chemate la audieri trei persoane din cadrul Consiliului Judeţean, una dintre acestea fiind preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei", a declarat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi, fără a preciza despre ce dosar este vorba.

Surse judiciare declarau că preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, a fost dus la audieri la DNA după ce ar fi fost ridicat de către procurorii DNA în timp ce se afla în trafic, în municipiul Iaşi.

În 15 aprilie, procurorii DNA au făcut 21 de percheziţii, dintre care 19 la Consiliul Judeţean Iaşi, în birourile unor directori ai Direcţiei Economice, Serviciului Financiar Contabil şi Direcţiei Achiziţii, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie şi fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.

Sursele judiciare citate de MEDIAFAX nu au confirmat că audierile de joi ar avea legătură cu dosarul în care s-au făcut cele 21 de percheziţii de la mijlocul lunii aprilie.

Presa locală precizează că tot joi au mai fost duşi la audieri şi Teodora Jinga, şefa Direcţiei de Proiecte Europene, din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi şi una dintre persoanele care lucra la departamentul respectiv, şi anume Ioana Raţă.

La momentul desfăşurării percheziiţiilor din 15 aprilie, Cristian Adomniţei nu se afla în ţară, el fiind la Bruxelles, unde a participat la şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor.

Potrivit unor surse judiciare, în cazul pşercheziţiilor făcute în 15 aprilie, sunt în atenţia procurorilor anticorupţie preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele Alin Aivănoaei, fostul vicepreşedinte Victor Chirilă şi directorul executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Cristina Teodora Jinga.

Faptele cercetate de către procurori vizează acordarea unui contract, prin procedura "cerere de ofertă", societăţii Laser Co SRL Iaşi.

Contractul, în valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judeţului Iaşi, semnat în 27 septembrie 2013, presupunea 16 repere şi avea durata maximă de execuţie de trei luni de la data semnării. În caz de executare cu întârziere, prestatorul putea fi obligat la plata de penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere din contravaloarea serviciilor rămase de executat, au precizat sursele citate.

Suma ar fi fost achitată firmei, iar procesul-verbal de recepţie ar fi consemnat că totul este în regulă calitativ şi cantitativ, deşi în cele trei luni ar fi fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare. Auditul intern al CJ ar fi sesizat neregulile, iar acest aspect i-ar fi fost adus la cunoştinţă lui Cristian Adomniţei.

Preşedintele CJ Iaşi ar fi fost însă nemulţumit de constatările auditului intern şi ar fi ameninţat că "va lua măsuri drastice dacă ceea ce a constatat auditul ajunge la cunoştinţa publicului şi în presă", au arătat sursele citate.

Percheziţiile de la sediul Consiliului Judeţean Iaşi, din 15 aprilie, s-au încheiat după aproximativ opt ore, procurorii DNA ridicând mai multe documente.

Acţionarii firmei Laser Co SRL sunt Elena şi Gabriel Popa, finii primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita (PSD).

Cristian Adomniţei, în vârstă de 40 de ani, care este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi din noiembrie 2012, a declarat, la câteva zile după percheziţiile de la mijlocul lunii aprilie, că speră ca bazele de date din calculatoarele ridicate de DNA din birouri ale CJ să fie recuperate în timp util, întrucât acolo se aflau cereri de plată pentru diverse proiecte, dar şi informaţii privind salariile funcţionarilor instituţiei.

Întrebat de ce procurorii DNA Iaşi au ridicat în timpul percheziţiilor de săptămâna trecută, de la Consiliul Judeţean, mai multe calculatoare, inclusiv cel din biroul său, Cristian Adomniţei a afirmat că ”nici nu a pus aceste întrebări”, dar că speră ca bazele de date ale CJ Iaşi stocate în calculatoare să ajungă cât mai repede înapoi. El mai preciza că aşteaptă ”cu mare interes ca investigaţia DNA să aibă un rezultat”, pentru a vedea ”cine a avut dreptate şi cine a greşit”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici