Preşedintele Sed Lex propune acţiuni comune de protest ale tuturor bugetarilor

Preşedintele Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici Sed Lex, Vasile Marica, propune acţiuni comune de protest ale tuturor bugetarilor din România pentru a determina Guvernul să acorde majorări salariale.

18 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Sed Lex propune acţiuni comune de protest ale tuturor bugetarilor

Preşedintele Sed Lex propune acţiuni comune de protest ale tuturor bugetarilor (Sursa: Mediafax Foto)

Vasile Marica a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, că este nevoie de un program comun al sindicatelor bugetarilor, pentru că altfel sindicatele nu au credibilitate, din cauză că se limitează la obţinerea a câtorva procente în plus la salarii. Marica spune că sindicaliştii din administraţie poartă negocieri cu profesorii, cu cei din sănătate pentru a aduna un milion de oameni la protest.

"Dorim foarte mult să găsim o rezolvare pentru toţi bugetarii din România şi încercăm să negociem cu toţi bugetarii să facem acţiuni comune de protest, care ar însemna mai mult decât o acţiune izolată a celor din administraţie, a celor din sănătate, a celor din învăţământ. Ar însemna şi o solidarizare umană mai mare care ar da şi României un alt tip de speranţă privind modul în care se comportă Guvernul faţă de cetăţenii României", a spus Marica.

Acţiunea de protest comun ar urma să fie organizată în această primăvară.

Marica a afirmat că cele mai mari probleme ale angajaţilor din administraţie sunt salariile, incompatibilităţile şi lipsa unei legi a salarizării.

Conform sursei citate, echipa sindicatelor s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii pentru a discuta despre eliminarea incompatibilităţilor la care sunt supuşi funcţionarii publici.

Potrivit lui Marica, fiecare funcţionar trebuia să avanseze în zece ani de două ori dacă îndeplineşte anumite criterii.

"Suntem singura categorie care nu avem dreptul să desfăşurăm o altă activitate aducătoare de venituri. Avem un venit mediu de 8.100.000 (lei vechi - n.r.) şi atunci va trebui să-i lăsăm pe aceşti oameni să facă şi ei ceva. În privinţa avansării în funcţie, cel puţin de zece ani nu s-au făcut avansări în România, iar pe de altă parte nu avem o lege a salarizării. Toate guvernele au venit, au promis, dar nu au făcut. Suntem în situaţia în care trebuie să-i forţăm să o facă", a spus Marica.

Conform sursei citate, este nevoie de o creştere salarială de 20 la sută în cazul bugetarilor. Alianţa Federativă a Sindicatelor Funcţionarilor Publici Sed Lex are peste 65.000 de membri în toată ţara.

Reprezentanţii Sed Lex au avut, luni, o nouă întâlnire cu specialiştii Ministerului Muncii, principalele teme de discuţie fiind legile privind sistemul unitar de salarizare a bugetarilor şi funcţionarilor publici şi eliminarea incompatibilităţilor, potrivit unui comunicat remis, marţi, MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici