Primăria Arad cumpără alte 360 de tablete PC pentru şcoli. Cele achiziţionate deja sunt nefolosite

Primăria Arad a semnat contractul pentru achiziţia altor 360 de tablete PC ce vor fi distribuite dascălilor pentru a fi folosite drept cataloage electronice, alocând un milion de lei pentru dispozitive şi realizarea reţelelor de internet, în timp ce tabletele cumpărate deja de un an sunt nefolosite.

598 afișări
Imaginea articolului Primăria Arad cumpără alte 360 de tablete PC pentru şcoli. Cele achiziţionate deja sunt nefolosite

Primăria Arad cumpără alte 360 de tablete PC pentru şcoli. Cele achiziţionate deja sunt nefolosite (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Primăria Arad a finalizat a doua licitaţie pentru cumpărarea de tablete PC, semnând contractul zilele trecute cu firma câştigătoare, aceeaşi care a livrat deja 160 de dispozitive în cadrul unui proiect început anul trecut, prin care se doreşte folosirea de cataloage electronice pentru centralizarea rapidă a datelor şcolare.

Firma care a câştigat şi a doua licitaţie este din Timişoara, Lasting System SRL, şi are la dispoziţie două luni pentru a livra dispozitivele.

Conform contractului, cele 360 de tablete care vor fi livrate în a doua etapă a proiectului sunt model Evolio Aria, mai performante decât precedentele, care erau model Herotab C8.

Pentru etapa a doua a proiectului iniţiat de municipalitatea arădeană a fost alocată suma de un milion de lei, care include atât achiziţia de tablete, cât şi realizarea accesului la internet wireless în şcolile unde vor fi livrate.

"Aceste 360 de tablete vor acoperi toate clasele de liceu din Arad, iar în a treia etapă a proiectului vor mai fi cumpărate circa 400 de bucăţi pentru restul şcolilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.

Implementarea sistemului de management şi analiză a performanţelor elevilor şi dascălilor din municipiu a început în luna septembrie a anului trecut, proiectul fiind o premieră naţională la vremea respectivă.

Programul prevede distribuirea a 900 de tablete PC, una pentru fiecare clasă de elevi din oraş, 160 de bucăţi fiind achiziţionate în prima etapă prin licitaţie electronică şi distribuite unui număr de cinci şcoli, care au început aplicarea programului în luna decembrie 2011.

Profesorul care intră la oră ar trebui să aibă dispozitivul asupra sa pentru a introduce date privind absenteismul şi performanţele şcolare, urmând ca informaţiile să fie centralizate.

Reprezentanţii Primăriei Arad, care a finanţat până acum primele două etape ale proiectului cu aproximativ 400.000 de euro, bani proveniţi din bugetul local, afirmă că tabletele PC vor fi cataloage electronice prin intermediul cărora se vor putea afla în timp real date despre absenteism, notele elevilor şi activităţile şcolare.

Autorităţile municipale susţin că reţeaua informatică realizată parţial este ''cu înalt nivel de securizare, care asigură protecţia datelor şi informaţiilor cu caracter personal'', iar dascălii, Inspectoratul Şcolar şi Primăria au acces la date şi rapoarte pe niveluri diferenţiate.

În luna decembrie 2011, ministrul Educaţiei de atunci, Daniel Funeriu, a participat la lansarea programului în Arad şi a jucat rolul de elev, în timp ce profesorul său a fost primarul oraşului, Gheorghe Falcă, acesta făcând o demonstraţie cu tablete PC distribuite şcolilor.

Funeriu declarase atunci că la Arad "s-a făcut un lucru excepţional" şi a spus că primăriile din ţară au libertatea să aplice un astfel de program în şcoli "cu fonduri locale".

Primarul declarase atunci că până la finele anului de studiu 2011/2012 toate unităţile de învăţământ din oraş vor avea tablete PC şi vor înregistra situaţiile şcolare într-o reţea informatică.

Termenul a fost depăşit însă, iar în prezent numai cinci şcoli din oraş au tabletele, aceleaşi ca la începutul programului. Dascălii le-au folosit însă numai câteva săptămâni, majoritatea dintre ei renunţând să mai introducă datele.

Profesori de la aceste şcoli afirmă că principala problemă este că semnalul de internet fără fir este accesibil doar în cancelarii, astfel că absenţele sau notele copiilor pot fi introduse doar în pauze.

"În cele câteva minute de pauză nu este timp pentru a deschide tabletele şi a introduce aceste date. Dacă aveam internet şi în sala de clasă, era mult mai facil să lucrăm cu aceste dispozitive. În plus, mai suntem şi oameni, avem nevoie de câteva minute de pauză între orele de curs, mai avem nevoie să luăm şi o gustare sau să rezolvăm alte probleme şcolare", declara în luna martie un profesor de la Grupul Şcolar Forestier.

Alţi dascăli afirmau că au renunţat la tablete pentru că softul se bloca des, bateriile se descărcau repede sau pentru că softul nu permite încheierea mediilor şi accesarea arhivelor de note.

Situaţia este aceeaşi şi în prezent, Primăria urmând să realizeze accesul la internet wireless, cu acoperire pe toate sălile de cursuri, abia în următoarea perioadă.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad afirmă că reţeaua informatică nu mai este folosită.

"Tabletele nu sunt folosite şi nici nu ştim de când se va întâmpla asta. Toate datele sunt introduse doar în cataloagele clasice", a declarat marţi inspectorul general şcolar, Claudius Mladin.

Conform Primăriei, ultimele aproximativ 400 de tablete prevăzute în proiect vor fi cumpărate în 2013, pentru anul în curs nefiind alocată suma de bani necesară, care se estimează că va fi tot de aproximativ 200.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici