Primăria Cluj, obligată să plătească o amendă de 8.000 de lei după ce a fost acuzată de discriminare

Primăria Cluj-Napoca este obligată de instanţă să plătească amenda de 8.000 de lei dată în noiembrie 2011 de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării (CNCD), în urma mutării unor familii de romi de pe o stradă din oraş la groapa de gunoi de la Pata Rât.

113 afișări
Imaginea articolului Primăria Cluj, obligată să plătească o amendă de 8.000 de lei după ce a fost acuzată de discriminare

Primăria Cluj, obligată să plătească o amendă de 8.000 de lei după ce a fost acuzată de discriminare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, printr-o decizie pronunţată marţi, recursul declarat de Primăria Cluj-Napoca împotriva unei sentinţe din februarie 2012 a Curţii de Apel Cluj şi a dat astfel câştig de cauză CNCD în procesul în care era contestată o hotărâre a Consiliului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai exact, hotărârea CNCD din 15 noiembrie 2011 stabilea că "evacuarea comunităţii de romi, dar şi condiţiile relocării în apropierea gropii de gunoi şi a staţiei de deşeuri chimice ale oraşului Cluj-Napoca" reprezintă o discriminare. Atunci, ca urmare a constatării contravenţiei, CNCD a dispus amendarea municipalităţii cu suma totală de 8.000 de lei, se arată în documentul citat.

Decizia instanţei supreme este definitivă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a spus că nu comentează decizia instanţei deoarece soluţia ICCJ nu a ajuns încă la Primărie.

În noiembrie 2011, Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat cu 8.000 de lei Primăria Cluj-Napoca pentru mutarea unor familii de romi de pe o stradă din oraş la groapa de gunoi de la Pata Rât.

Atunci, într-un dosar în care Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (GLOC) a reclamat autoritatea publică locală a municipiului Cluj-Napoca, prin primar, Colegiul Director al CNCD a constatat, cu unanimitate de voturi, că mutarea romilor de pe strada Coastei din municipiu la groapa de gunoi din Pata Rât reprezintă discriminare. CNCD a dispus amendarea primăriei cu 8.000 de lei şi i-a recomandat soluţionarea situaţiei romilor mutaţi în Pata Rât.

Municipalitatea clujeană a contestat amenda în instanţă, iar Curtea de Apel Cluj a respins cererea Primăriei. Ca urmare, recursul a fost judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice a fost înfiinţat la Cluj-Napoca în contextul în care peste 70 de familii de romi din municipiu care locuiau pe strada Coastei au fost mutate, în luna decembrie 2010, în apropierea gropii de gunoi a oraşului, de la Pata Rât.

GLOC a coalizat reprezentanţii familiilor din Pata Rât şi activişti din sfera civică, universitari şi artişti din România şi din străinătate şi a organizat, la un moment dat, o acţiune de protest în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, faţă de mutarea acestor familii de romi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici