Primarul arestat al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost suspendat din funcţie

Primarul arestat al Sectorului 2, Neculai Onţanu a fost suspendat din funcţie, vineri, ca urmare a deciziei magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti de a îl aresta preventiv pentru 30 de zile, a declarat pentru MEDIAFAX, Paul Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei.

816 afișări
Imaginea articolului Primarul arestat al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost suspendat din funcţie

Primarul arestat al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost suspendat din funcţie

"De obicei alte instanţe transmiteau abia la ultima sentinţa, decizia, magistraţii Curţii de Apel ne-au informat azi, iar potrivit legii a trebuit să-l suspend din funcţie" a declarat prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, pentru MEDIAFAX.

Atribuţiile primarului suspendat "au fost preluate automat de viceprimarul Mihai Mugur Toader", a mai explicat prefectul.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus, vineri, arestarea preventivă a lui Neculai Onţanu pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită.

În acelaşi dosar, judecătorii au mai dispus arestarea avocatei Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit deciziei magistraţilor, Şutru Toma, secretar al Consiliului local al Sectorului, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat că ar fi solicitat pentru intervenţia sa două milioane de euro, banii fiind mascaţi sub forma unui contract de vânzare cumpărare pentru un teren care nu putea fi utilizat, preţul acestuia fiind supraestimat, spun procurorii.

Procurorii DNA arată că în perioada 2006-2007, Neculai Onţanu, în calitate de Primar al Sectorului 2, ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, fără a ţine cont de recomandările juriştilor din cadrul instituţiei pe care o conducea.

„ Inculpatul Onţanu Neculai era preşedintele subcomisiei de fond funciar, iar inculpatul Şutru Toma era secretarul subcomisiei. Inculpaţii au avut o implicare directă pe parcursul procedurii şi au fost interesaţi de finalizarea cu succes a acesteia. Demersurile efectuate de Onţanu Neculai şi Şutru Toma au avut un caracter atipic, printre acestea regăsindu-se păstrarea nemijlocită a documentaţiei în biroul secretarului, ignorarea opiniilor formulate de departamentul juridic şi formularea propunerii de reconstituire în lipsa avizului emis de acest departament”, menţioneză procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Într-o notă a Direcţiei Juridice referitoare la dosarul de retrocedare, directorul departamentului evidenţia că „din dosarul de revendicare lipsesc mai multe documente clarificatoare cu privire la întinderea dreptului revendicat şi modalitatea de reconstituire” acesta propunând „completarea dosarului de către solicitant precum şi solicitarea unor date de la Arhivele Naţionale, respectiv obţinerea unui punct de vedere din partea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor”, explică procurorii DNA.

În finalul notei Direcţiei Juridice se preciza că "în lipsa clarificării aspectelor semnalate se va afla în ,,imposibilitatea de a aviza o eventuală propunere de atribuire în echivalent”. Nota în cauză a fost aprobată de către primarul Neculai Onţanu, însă acesta a convenit cu inculpatul Şutru Toma să formuleze propunerea de reconstituire a dreptului de proprietate în lipsa avizului", arată DNA în referatul trimis judecătorilor.

În schimbul intervenţiei sale, după emiterea titlului de proprietate, Neculai Onţanu ar primit "o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil", susţin procurorii.

"Onţanu Neculai i-a transmis lui (...) ca în contul foloaselor care i se cuveneau să îi fie cedat dreptul de proprietate asupra unei părţi din lotul de teren atribuit în strada Barbu Văcărescu. Inculpatul a cerut ca terenul să fie transferat unui intermediar pe care l-a indicat, respectiv inculpata Radu Loredana Claudia. (...) i-a transmis la rândul său această solicitare lui (...), urmând ca acesta să se ocupe de încheierea contractului de vânzare cumpărare prin mandatarul proprietarului, pe care îl coordona", se arată în referat.

Preţul prevăzut în contract a fost de 50.000 de euro, de zece ori mai mic decât valoarea minimă prevăzută la acel moment pentru zonă, spun anchetatorii, explicând că la momentul respectiv "s-a menţionat că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa de 45.000 euro s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, iar cele două contracte au avut caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia".

"La data de 17.12.2008, Radu Loredana Claudia a revândut terenul către (...), persoană apropiată primarului Onţanu Neculai (cei doi erau colegi în cadrul Partidului (...) , (...) ). Relaţia apropiată dintre inculpatul Onţanu Neculai şi beneficiarul final al terenului, care l-a obţinut la un preţ mult inferior valorii reale, confirmă faptul că prin transferul iniţial al dreptului de proprietate s-a urmărit crearea unui beneficiu patrimonial indirect primarului Sectorului 2" mai arată procurorii anticorupţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici