Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o păşune alpină din Masivul Bucegi

Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o suprafaţă de câteva sute de hectare de păşune alpină din Masivul Bucegi, situată în zona Cumpătu, fiecare dintre cei doi edili susţinând că are documente care atestă că terenul respectiv aparţine localităţii pe care el o administrează.

459 afișări
Imaginea articolului Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o păşune alpină din Masivul Bucegi

Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o păşune alpină din Masivul Bucegi (Imagine: Alin Ivan/Mediafax Foto)

Autorităţile locale din Buşteni şi Sinaia îşi dispută o suprafaţă de câteva sute de hectare de păşune alpină situată la graniţa dintre cele două localităţi.

Astfel, primarul staţiunii Buşteni, Emanoil Savin (PNL), susţine că păşunea din zona Cumpătu aparţine de fapt Primăriei Buşteni şi că administraţia locală are documente care datează din anii 1919 şi 1938 şi care atestă dreptul de proprietate asupra suprafeţei respective.

Savin a precizat că suprafaţa de teren a aparţinut comunei Poiana Ţapului, care acum este parte a oraşului Buşteni.

”Noi avem acte de proprietate în zona Cumpătu pe 406 hectare. Sinaia nu are acte de proprietate pe acel teren. Sinaia şi-a băgat acel teren în patrimoniu prin hotărâre de guvern, în urmă cu câţiva ani. Hotărârile de guvern nu ţin loc de acte de proprietate” a spus primarul Emanoil Savin.

El a mai afirmat că, de-a lungul timpului, administraţia locală din Buşteni a avut litigii în instanţă pe mai multe terenuri pe care le revendicau fie oraşul Sinaia, fie judeţul Dâmboviţa şi că de fiecare dată procesele au fost câştigate de Primăria Buşteni.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Sinaia arată, într-un comunicat transmis miercuri, că instituţia are documente care datează din 1939 şi care atestă dreptul de proprietate asupra păşunilor alpine din Cumpătu.

Autorităţile din Sinaia susţin că afirmaţiile primarului din Buşteni sunt făcute ”pe fondul unor nereguli semnalate de Primăria Sinaia, referitoare la un contract de închiriere semnat între Primăria Buşteni şi o terţă parte”.

Astfel, în documentul citat, reprezentanţii Primăriei Sinaia susţin că în luna iunie 2013 Departamentul Monitorizare, Servicii Publice şi Ecologie Urbană din primărie a făcut un control pe păşunea alpină şi la o stână din zona Cumpătu, iar în urma verificării autorităţile au constatat că unele zone din păşunea alpină din Cumpătu şi Stâna Mică sunt ocupate de către un locuitor al oraşului Buşteni care nu are contract cu autorităţile din Sinaia şi că, totodată, acea zonă era închiriată legal de la Primăria Sinaia de către alte două persoane.

Conform autorităţilor din Sinaia, tot în vara anului 2013, Primăria Sinaia a făcut o plângere penală după ce a constatat că păşunea este ocupată ilegal de către localnicul din Buşteni, ancheta în acest caz fiind în continuare în curs de desfăşurare.

În acest context, primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a declarat că autorităţile din Buşteni au închiriat ilegal o suprafaţă de teren şi că persoana care a închiriat terenul a primit timp de mai mulţi ani subvenţie de la APIA în baza unui document fals.

“Aceste limite teritoriale sunt clare, oficiale, publice şi nu au fost stabilite nici ieri, nici azi. Subiectul ştirii este de fapt altul, şi anume că domnul Savin a închiriat un teren care nu aparţine oraşului Buşteni, unui terţ, care a obţinut pe baza unui act fals, fonduri APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) timp de şapte ani. Iar acum trebuie să răspundă. Şi răspunde cu o minciună mult prea mare pentru a mai putea fi acoperită în vreun fel”, a arătat, miercuri, în comunicatul dat publicităţii de Primăria Sinaia, edilul Vlad Oprea.

În ultima perioadă, cele două administraţii locale au mers inclusiv la mediator în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la drepturile de proprietate asupra suprafeţei de teren respective.

La finalul ultimei şedinţe de mediere, care a avut loc săptămâna aceasta, primarul din Buşteni, Emanoil Savin, a anunţat că va merge în instanţă, iar autorităţile din Sinaia spun că aşteaptă ca justiţia să se pronunţe cu privire la limitele teritoriale dintre cele două oraşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici