Primele reacţii după decesul lui Mihnea Constantinescu. Tăriceanu: Era un om deosebit/ Petre Roman: E o pierdere uriaşă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăricanu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că Mihnea Constantinescu a avut nu doar o „calitate umană excepţională”, dar a fost şi cel mai bun funcţionar public de rang înalt, acesta refuzând să accepte funcţia de ministru de Externe.

2271 afișări
Imaginea articolului Primele reacţii după decesul lui Mihnea Constantinescu. Tăriceanu: Era un om deosebit/ Petre Roman: E o pierdere uriaşă

Foto: Mediafax Foto

„Am aflat cu mare regret şi tristeţe vestea decesului lui Mihnea, de care mă leagă o relaţie cu totul şi cu totul aparte. A fost şeful meu de cabinet în cea mai mare perioadă a mandatului de prim-ministru, timp în care, dincolo de relaţia profesională, am putut să îl apreciez şi în plan uman. Pot să spun despre Mihnea Constantinescu că a fost cel mai bun <public servant>, pe româneşte funcţionar public de rang înalt. Cred că a fost de departe cel mai bun funcţionar public de rang înalt şi numai modestia lui l-a oprit să acceadă la posturi de responsabilitate mai înaltă, precum secretar de stat sau chiar ministru”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a adăugat că, în ultimii ani, Constantinescu a fost probabil cel mai valoros expert român în domeniul securităţii energetice.

„Cu nişte ani în urmă l-am rugat să accepte poziţia de ministru de Externe într-o anumită conjunctură, sarcină de care sunt convins că s-ar fi achitat extrem de bine, având în vedere competenţele sale în politica externă, având în vedere felul lui de diplomat înnăscut aş spune, şi patriotismul care îl caracteriza. A refuzat cum a făcut şi în alte rânduri şi şi-a dedicat eforturile şi munca de cele mai multe ori în zona de politică externă. În ultimii ani a fost probabil cel mai valoros expert în domeniul securităţii energetice”, a completat Tăriceanu.

Citeşte şi: A murit Mihnea Constantinescu. Meleşcanu: Este o pierdere grea pentru MAE

Preşedintele Senatului a menţionat şi calitatea umană „excepţională” a fostului diplomat.

„Dincolo de faptul că avea o calitate umană excepţională, avea şi un anumit nivel. Când mă uit, azi, în zona ministerelor şi văd unii înalţi funcţionari publici, Mihnea era cu multe capete peste ei. Era un om deosebit”, a conchis Tăriceanu.

Petre Roman: Sunt foarte necăjit de decesul lui Mihnea Constantinescu. E o uriaşă pierdere

Fostul premier Petre Roman a declarat, duminică pentru MEDIAFAX, că decesul fostului diplomat Mihnea Constantinescu este o uriaşă pierdere pentru statul român şi că acesta a fost "un om cu un devotament formidabil pentru binele public".

"Sunt foarte, foarte, foarte necăjit de decesul lui Mihnea (Constantinescu - n.r.). Mi-a fost foarte apropiat încă de când era student. Eu l-am adus la Guvern. A fost purtătorul de cuvânt al Guvernului. A fost un colaborator extraordinar de important pentru mine. Trebuie să spunem că el a fost ceea ce numesc francezii foarte frumos «un grand serviteur de l'état», adică un mare om în serviciul statului", a afirmat Petre Roman, duminică, pentru MEDIAFAX.

Fostul prim-ministru a adăugat că Mihnea Constantinescu nu a urmărit niciodată "vreo ambiţie personală de măriere, de funcţii".

"Nu cred că pot să spun despre oricine altcineva cu aceeaşi convingere să spun aceeşi apreciere. Un om cu un devotament formidabil pentru binele public şi profesionist cum nu cred că mai pot să vorbesc despre altcineva decât despre Mihnea Constantinescu. E o uriaşă pierdere. În ultima vreme a lucrat în Ministerul de Externe. Este o uriaşă pentru statul român până la urmă. Niciodată nu a urmărit vreo ambiţie personală, de mărire, de funcţii. Întotdeauna a fost cel care făcea treaba, indiferent de domeniul în care i s-a cerut să opereze, să funcţioneze. E cu adevărat o foarte mare pierdere", a conchis Petre Roman.

Ponta: Mihnea Constantinescu, cel mai competent înalt funcţionar public după 1989

Fostul premier Victor Ponta a scris duminică, pe Facebook, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a fost cel mai competent înalt funcţionar public pe care România l-a avut după 1989.

"Mihnea Constantinescu a fost cel mai competent, onest, dedicat şi patriot înalt funcţionar public pe care România l-a avut după 1989 şi alături de care am avut şansa să lucrez / îi datorăm toţi sute de proiecte şi soluţii cu adevărat strategice şi cu adevărat de interes naţional - un prieten şi un caracter ireproşabil. Dumnezeu să îl odihnească alături de cei mai buni!", a scris duminică, pe Facebook, fostul premier Victor Ponta.

Klemm despre Constantinescu: Nu am cunoscut un susţinător mai puternic al parteneriatului SUA-România

Ambasadorul SUA în România Hans Klemm a transmis, duminică, într-un mesaj de condoleanţe, că nu a cunoscut un susţinător mai puternic al parteneriatului strategic SUA-România decât fostul diplomat Mihnea Constantinescu.

"Comunitatea Ambasadei SUA şi cu mine am fost profund întristaţi să aflăm astăzi despre plecarea dintre noi a Ambasadorului Mihnea Constantinescu. A fost un diplomat desăvârşit, un patriot român şi nu am cunoscut un susţinător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România. Numeroasele contribuţii pe care le-a adus, atât României, cât şi comunităţii internaţionale, inclusiv recenta preşedinţie a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, nu vor fi uitate. Sfaturile înţelepte pe care mi le-a oferit mie şi predecesorilor mei s-au dovedit nepreţuite în încercarea noastră de a reprezenta cât mai bine America în faţa poporului român. Sincere condoleanţe familiei Ambasadorului Constantinescu, colegilor şi prietenilor săi. Îi vom simţi lipsa", a afirmat Hans Klemm, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul ambasadei SUA la Bucureşti.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat duminică, la un post de televiziune, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noaptea, în străinătate. Potrivit şefului MAE, Constantinescu a fost un ambasador „de o mare calitate profesională”.

Mihnea Constantinescu avea 56 de ani şi a fost, pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, ministru de stat pentru reforma economică în acelaşi guvern Văcăroiu.

A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoană (1996-1998).

Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) şi apoi director de cabinet al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplineşte funcţia de ambasador cu însărcinari speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În mai 2012, Mihnea Constantinescu a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici