A murit Mihnea Constantinescu. Meleşcanu: Este o pierdere grea pentru MAE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat duminică, la un post de televiziune, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noaptea, în străinătate.

20495 afișări
Imaginea articolului A murit Mihnea Constantinescu.  Meleşcanu: Este o pierdere grea pentru MAE

Foto: Mediafax Foto

„Eu personal ultima dată am vorbit acum două săptămâni (cu Mihnea Constantinescu - n.r.). Ieri, un consul al nostru a vorbit cu dânsul. Toată după-amiaza a fost foarte lucid, într-o stare foarte bună şi din păcate, până la urmă, în aceeaşi noapte, în jurul orei 12.00, a decedat. Vreau să transmit condoleanţe familiei”, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Potrivit şefului MAE, Constantinescu a fost un ambasador „de o mare calitate profesională”.

„Este o veste rea pentru corpul diplomatic românesc. Mihnea Constantinescu a fost unul din cei mai respectaţi ambasadori, un om de o mare calitate profesională, echilibru şi interes deosebit de a promova interesele României indiferent de culoarea politică a partidelor care erau la guvernare. Pentru noi, pentru Ministerul de Externe, este o pierdere foarte grea. Vom lua toate măsurile pentru repatrierea lui, ce putem să facem este să ne rugăm pentru odihna lui veşnică şi să înţelegem că lucrurile astea se întâmplă şi important este ce laşi în urma ta. A fost un ambasador care lasă un bagaj deosebit de important pentru noi”, a declarat Meleşcanu.

Citeşte şi: Lelia Munteanu, despre Mihnea Constantinescu: Ultimul tehnocrat

MAE: Mihnea Constantinescu, un exemplu pentru multe generaţii de diplomaţi

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, duminică, condoleanţe familiei lui Mihnea Constantinescu şi l-a descris pe fostul diplomat drept „un exemplu pentru multe generaţii de diplomaţi” şi un „reper de umanitate, caracter şi eleganţă”.

„Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret trecerea în nefiinţă a ambasadorului Mihnea Constantinescu, după o activitate de peste douăzeci de ani în diplomaţia românească, marcată de un profesionalism şi devotament incontestabile. Cariera sa se întrepătrunde cu naşterea şi evoluţia României democratice şi euroatlantice şi este un reper pentru ceea ce statul român a dorit să devină după Revoluţia din 1989”, a transmis, duminică, Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă, remis duminică MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor MAE, Constantinescu a participat la acţiunile care au definit vocea României în afara ţării.

„De-a lungul carierei diplomatice a realizat numeroase proiecte marcante şi a deţinut diverse funcţii şi însărcinări importante care au definit vocea României la nivel internaţional, contribuind la gestionarea dosarelor majore de politică externă ale ţării. A deţinut un rol important în procesul de aderare a României la UE şi NATO, a fost Reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică, a fost Reprezentant personal al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru Europa de Sud-Est în timpul preşedinţiei române din 2001, iar în 2003 a fost reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Provizorie din Bagdad şi consilier al MAE irakian. De asemenea, a fost Preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului în 2016”, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe mai spun despre fostul ambasador că reprezintă un „etalon moral şi profesional”.

„Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost un coleg excepţional, un mentor desăvârşit şi un exemplu pentru multe generaţii de diplomaţi. Va rămâne nu doar un reper de profesionalism în diplomaţie, dar şi un reper de umanitate, caracter şi eleganţă, virtuţi esenţiale în diplomaţie. Ministerul Afacerilor Externe şi Corpul Diplomatic şi Consular au pierdut astăzi un coleg respectat, dar Ambasadorul Mihnea Constantinescu va rămâne, prin ceea ce a realizat, în istoria diplomaţiei româneşti şi va continua sa fie un etalon moral şi profesional. Îi suntem recunoscători pentru anii de muncă pe care i-a depus pentru promovarea intereselor României şi îi vom cinsti memoria continuând proiectele sale, în spiritul valorilor pe care le-a impus în Ministerul Afacerilor Externe. Va rămâne mereu în istoria şi memoria diplomaţiei române. Sincere condoleanţe familiei sale. Dumnezeu să-l odihnească!”, a conchis sursa menţionată.

Mihnea Constantinescu avea 56 de ani şi a fost, pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, ministru de stat pentru reforma economică în acelaşi guvern Văcăroiu.

A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoană (1996-1998).

Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) şi apoi director de cabinet al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplineşte funcţia de ambasador cu însărcinari speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În mai 2012, Mihnea Constantinescu a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici